lauantai 28. tammikuuta 2017

190: Samuel Smith's Organic Pale Ale

Jackson: Pale Ale
Protz: Pale Ale

Perjantain ratoksi lasiin kaatui tämä lähes pintin kokoinen englantilainen ale. Kastanjanruskea olut muodosti tuoppiin ujon vaahdon. Tästä huolimatta oluen suutuntuma oli pirskahteleva, sillä oluessa oli runsaasti pieniä kuplia. 

Oluessa oli hedelmäinen ja aavistukset paahteinen maltainen tuoksu. Myös oluen maku oli paahteisen maltainen ja tumman hedelmäinen. Väriin nähden mielestäni mallasrunko ei kuitenkaan ollut ehkä ihan niin voimakas kuin mitä olisi ulkonäöstä voinut päätellä. Maussa oli keksimäisyyttä ja aavistus paahteisuutta, mutta maku oli aika mieto. Myös humalointi oli erittäin maltillinen. Maku oli kaikin puolin tasapainoinen, mutta odotin tältä kyllä enemmän, etenkin Alkon hintalapun perusteella.
Jackson kuvaa Samuel Smith’s Old Brewery Pale Alea, joka tätä nykyä kulkee otsikon mukaisella nimellä, seuraavasti:

“The Pale Ale is maltier and fuller-bodied than some examples of the style, but its light nuttiness is balanced with a subtle underpinning of Fuggles and Goldings hops.”

Kuten Jacksonkin toteaa, niin humalointi oli aika hienostunut, eikä puskenut lopussa mitenkään päälle.

Protz kuvailee olutta omassa kirjassaan puolestaan näin:

“The aroma has a malty, biscuity character with a hint of toffee or butterscotch, and a spicy and herbal note from the hops. The rich palate is dominated by biscuity malt, spicy, herbal hops, butterscotch and a hint of vinous fruit. The finish is long and broad, with delicious juicy malt and lingering hop bitterness, with touches of fruit and toffee.”

On kyllä totta mitä Protz kirjoittaa, että oluessa on reippaasti humalan makua, mutta ei paljoa itse katkeroa. Humalan maku on kuitenkin hyvin tasapainossa mallasrungon kanssa eikä puske liikaa esiin. Tasapainoinen kokonaisuus, mutta ehkä taas vähän tylsähkö, sillä vivahteet ovat niin vähäeleisiä ettei tämmöinen tuohisuu meinaa saada niitä esiin makunystyröillään.

Hinta Alkon verkkokaupassa 7,22 € / 0,55 l.

Samuel Smith’s Organic Pale Ale 5 % pähkinänkuoressa:

  • kantavierreprosentti 12,4 °P
  • väri 35 EBC
  • katkeroainepitoisuus 31 EBU
  • maltaina (Protzin mukaan) palet ja crystalit (10 %) 
  • humalointiin (Protzin ja Jacksonin mukaan) Fuggles ja Goldings
  • hiivasta ei tarkempaa tietoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti