torstai 22. joulukuuta 2016

186: North Coast Old Rasputin Russian Imperial Stout

Jackson: Imperial Stout
Protz: English Imperial Stout

Paljon on olutta hanoissa ehtinyt virrata sitten viime blogipostauksen. Olutlistan kokelaiden metsästäminen käy yhä työläämmäksi, mikä on ollut syynä pitkään taukoon. Lisäksi hiemanhan tämä analysointi tuntuu välillä pakkopullalata ja sitä haluaa vain roiskia muutaman sanan kuvauksia Untappdiin ja nauttia oluesta ilman sen syväluotaavampia analyysejä. Eli pieni tauko on toivon mukaan tehnyt terää ja uudella innolla uusien analyysine kimppuun.

Siitä jatketaan mihin heinäkuussa jäätiin eli jälleen stouttia lasiin. Nyt hitusen vahvempana majesteettisen keisarillisena tai pitäisikö sanoa tsaarillisena versiona. Lävitsetunkemattoman tummanruseka olut kaatui lasiin muodostaen pinnalleen beigen samettisen ja tuhdin vaahdon. Oluen tuoksu oli voimakkaan paahteinen ja kahvinen. Mukana oli myös kukkaista humalaisuutta.

Maku oli voimakkaan kahvisen paahteinen ja lopussa alkoholisen lämmittävä. Alussa tuntui, että paahteisuus peitti kaiken muun paitsi alkoholin alleen. Pikkuhiljaa kuitenkin maku alkoi avautua kaikessa kompleksisuudessaan. Maussa oli tummaa hedelmäisyyttä, kaakaonibsimäistä kitkerää suklaata, jopa jotain viinimäisyyttä.
Jackson kuvaa Rasputinia kirjassaan näin:
“The “mad monk” is celebrated with some irony in this rich, buttery, toffeeish, rummy imperial stout.”

Lyhyen ytimekästä. Kauhean paljon adjektiiveja, joita ei kyllä omista papereistani löytynyt. Rommi on aina jees, joten sitä olisin ainakin halunnut bongata.

Protz kuvaa olutta kirjassaan puolestaan seuraavasti:
“It has a tarry and oily aroma with massive earthy hop resins along with liquorice, bitter chocolate and fresh leather. Burnt grain, dark fruits, bitter roasted coffee beans and fruity hops fill the mouth, followed by an explosive finish packed with warming alcohol with a cognac note, burnt grain and fruit, leather, tobacco and bitter hop resins.”

Tämä oli erittäin hieno kuvaus oluesta! Vaikka en nahkaa tai tupakkaa sieltä löytänyt, niin kyllä Protz ihan samasta oluesta puhuu kuin minäkin.

Voin suositella lämpimästi maistamaan. Sopii varmasti hyvin kylmiin talvi-iltoihin tuomaan lämpöä ja nautintoa.

Hinta Saveur Bieressä 5 € % 0,355 l.

North Coast Old Rasputin Russian Imperial Stout 9 % pähkinänkuoressa:

  • kantavierreprosentista ei tietoa
  • väristä ei tietoa
  • katkeroainepitoisuus 75 IBU
  • maltaista, humaloinnista ja hiivasta ei tarkempaa tietoa (Protzi mukaan oluen resepti on samankaltainen kuin Old No 38:n)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti