lauantai 23. huhtikuuta 2016

178: Cantillon Kriek 100 % Lambic Bio

Jackson: Fruit Lambic
Protz: Lambic

Maistelussa tällä kertaa tämä belgialainen kirsikkalambic. Oluen väri oli heleän punainen ja olut muodosti pinnalleen runsaan vaaleanpunaisen suurikuplaisen vaahdon.

Oluen tuoksu oli voimakkaan tamminen sekä hieman kirsikkainen. Olut oli suussa todella pirskahteleva suurten hiilihappojen johdosta. Hiilihapot kuitenkin katosivat yllättävän nopeasti ja tuntuivat suussa vain maun alkuvaiheessa. Oluen maku ei ollut yhtä voimakkaan tamminen kuin tuoksu antoi olettaa. Tammen lisäksi maussa oli kirpeää kirsikkaisuutta ja marjaisuutta. Maku oli yllättävän kuiva, kuivempi kuin useissa maistamissani kirsikkalambiceissa. Maku muistutti kuivaa valkoviiniä ja oli kaikin puolin elegantti. Omaan suuhuni vain turhan kuiva. Olisin kaivannut lisää hedelmäisyyttä ja hivenen makeutta. 

Aiemmin olut on kulkenut nimellä Cantillon Kriek Lambic, mutta mitä ilmeisimmin Cantillon on siirtynyt luomuun, sillä muuta versiota ei ainakaan heidän nettisivuiltaan tästä oluesta löydy ja ilmeisesti Cantillon on käyttänyt luomuviljoja oluissaan vuodesta 2003 lähtien.
Jackson kuvailee olutta (ei luomu) kirjassaan näin:
“The driest cherry beer in the world is the Cantillon brewery’s Kriek-Lambic…The beer is long and complex, with a remarkable unfolding of flavours. It has a huge perfumy aroma, with some oily, almondy notes from the stones of the fruit. The palate is tart but well-balanced, intense, and winey, with a fresh, Cabernet-like fruitiness that also hints at rasberry. The finish has a tannic, cherry-skin dryness and some fino sherry, vinegar-ish notes.”

Onpas Jackson tällä kertaa monisanainen kuvailussaan. Kieltämättä pientä kompleksisuutta olin oluessa havatsevinani, mutta en noita makuja osannut noin monipuolisesti kuvata / erottanut niin selvästi että olisin niitä tunnistanut.

Protz puolestaan kertoo oluesta seuraavaa:
“The Kriek has a glowing red colour, a sour fruit aroma, fresh tart fruit int the mouth and a dry and lingeringly fruity finish.”

Ja Protz puolestaan on yllättävän vähäsanainen. Tosin hän on ympännyt samaan artikkeliin neljä Cantillonin tuotetta. Yksinkertaisuudessaan erittäin osuva kuvaus. Hedelmäisyyttä tosiaan on kyllä tuossa viipyilevässä jälkimaussa, mutta ei niin paljoa itse maussa, joka on tamminen, kuiva ja kirpsakka.

Itselle tämä ei ollut mikään pankinräjäyttäjä, vaikka monet tuntuvat tästä tykkäävän (TJEU: Untappd ja Ratebeer). Kuitenkin ihan maistamisen arvoinen ja jos tykkää esim. kuivasta valkkarista, niin tämä varmasti maistuu myös.

Hinta Saveur Bieressä 9,00 € / 0,375 l.

Cantillon Kriek 100 % Lambic Bio 5 % pähkinänkuoressa:
  • kantavierreprosentti 12,5 °P
  • väri 31 EBC
  • katkeroainepitoisuus 21 EBU
  • maltaina pilsnerit ja vehnä sekä hapankirsikat
  • humalointiin 2 vuotta vanhennetut humalat
  • hiivana villihiivat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti