lauantai 23. tammikuuta 2016

163: Greene King Strong Suffolk

Jackson: Old Ale
Protz: Old Ales, Barley Wines & Vintage Ales

Maistelussa tällä kertaa tämmöinen tumman punertavanruskea skottiale. Olut kaatui tulppaanilasiin beigen samettisen vaahtokukan saattelemana. Oluessa oli tumman hedelmäinen ja viinimäisen tamminen tuoksu.

Tammitynnyriä, viinimäistä happamuutta sekä tummaa hedelmäisyyttä. Lisäksi mukana oli suklaista paahteisuutta ja rusinaista makeutta. Lopussa suuhun iskivät vielä pippuriset humalat, jotka jättivät suuta kuivattavan jälkivaikutelman. 

Kokonaisuutena olut oli maukas ja makumaailmaltaan monipuolinen. Ei kylläkään mitään helposti juotavaa tavaraa ja makeudessaan hieman liian imelä omaan suuhuni. Siitäkin huolimatta voisin juoda toistekin.

Kyseessähän on siis old ale, joka tässä tapauksessa on sekoitus vanhaa tammitynnyrissä 1-5 vuotta kypsytettyä satsia sekä nuorempaa erää.
Jackson kuvailee GKSSia kirjassaan näin:

“The beer is less sour than its European counterparts, but iron tasting, sappy, peppery, and winey.”

Jacksonhan näyttää olevan mukavasti samoilla linjoilla kanssani. Katsotaanpa vielä mitä Protz tästä oluesta sanailee:

“The blended beer has a spicy, oaky, sherry wine and iron-like intensity on aroma and palate with hints of sourness. The finish is big and complex, with malt, a vinous sweetness and some tannins balanced by bitter and earthy hop resins and the continuing hint of lactic sourness.”

Molemmat herrat mainitsevat raudanmaun, mutta en kyllä itse maistanut mitään metallisuutta. Muuten kyllä nuo kuvailut osuivat ja upposivat minulle.

Hinta Saveur Bieressä 2,90 € / 0,33 l.

Green King Strong Suffolk 6 % pähkinänkuoressa:
  • kantavierreprosentti 13,9 °P
  • väri 92 EBC
  • katkeroainepitoisuus 26 EBU 
  • maltaina palet ja crystalit sekä lisänä panimosokeria
  • humalointina Protzin mukaan Northdown (katkero) ja Target (aromi)
  • hiivasta ei tarkempaa tietoa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti