sunnuntai 17. tammikuuta 2016

162: Traquair House Ale

Jackson: Strong Scottish Ale
Protz: Old Ales, Barley Wines & Vintage Ales

Heti perään maisteluun toinen skotlantilainen vahva ale. Olut oli väriltään punertavanruskea ja se muodosti pinnalleen vaaleanruskean vaahdon. Oluen tuoksussa oli paahdettua sokeria ja mausteista humalaa.

Oluen maku oli lakritsinen ja kahvimaisen paahteinen. Mukana oli pippurista ja mausteista humalaa sekä alkoholin tuomaa makeutta. Maku oli kompleksinen ja lääkemäisen yrttinen. Makeuttakin oli hiven, mutta ei liikaa sekä tummaa hedelmäisyyttä. En tiedä johtuuko oluen valmistusmaasta, mutta taas mallasnektaria maistellessa tuli mielleyhtymiä viskiin ja oli mukana myös hiven tammitynnyriä. Tämä oli tasapainoisempi kokonaisuus kuin edellinen skottiale. 
Jackson kuvailee olutta kirjassaan näin:

“The brewery’s principal product has a lightly oaky aroma; touches of fresh earthiness, pepperiness, and nutty maltiness in the palate; and some woody, rooty tartness in the finish.”

Protz puolestaan kertoo oluesta seuraavaa:

“…a tawny colour and a ripe aroma of marmalade fruit, chocolate and hop resins. The finish has warming alcohol, tart fruit, nuts and a lingering peppery hop note.”

Kuvaa ehkä parhaiten oluen kompleksisuutta, että ainoa yhteinen adjektiivi meillä kolmella oli pippurisuus. Erittäin hyvä olut, jota voin suositella lämpimästi. Jos pitää valita kumpaa maistaa tämän ja numeron 161 väliltä, niin valinta on ehdottomasti tämä. Olut oli vivahteikas ja kokonaisuus oli hyvin balanssissa.

Hinta Saveur Bieressä 2,90 € / 0,33 l.

Traquair House Ale 7,2 % pähkinänkuoressa:

  • kantavierreprosentti 17 °P
  • väristä ei tarkkaa tietoa
  • katkeroainepitoisuus 26 IBU 
  • maltaina palet ja blackit (1 %)
  • humalointina East Kent Goldings
  • hiivasta ei tarkempaa tietoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti