lauantai 21. marraskuuta 2015

154: Schloss Eggenberg Samichlaus

Protz: Bock

Maisteluvorossa tämä itävaltalainen joulupukki, jota pannaan vain kerran vuodessa eli Suomen itsenäisyyspäivänä. Olut oli väriltään mahonginruskea ja muodosti oluen pinnalle hennon vaahtokukan, joka katosi alta aikayksikön.

Oluen tuoksu oli makean esterinen ja hieman simamainen. En tiedä onko oikea termi esterinen, mutta  samanlainen tuoksu on eräässä itsetehdyssä ipassa, jota on viime aikoina tullut maisteltua. Tästä syystä tämäkin vaikutti kotiolutmaiselta vai vaikuttaako ipamme vain samichlausmaiselta? Tulkintakysymys.

Maku oli tömäkkä: makea ja erittäin hedelmäinen. Sanoisin, että jopa ipamaisen sitruunainen. Mielleyhtymät omatekoiseen ipaan siis vain kasvoivat maistamisen jälkeen. Toki omamme ei ollut näin alkoholinen eli viina maistui hieman läpi. Maku oli myös vivahteikkaan kompleksinen ja mukana oli ainakin viikunaa.
Oluessa oli lämmittävä jälkimaku, mutta ei mielestäni aivan samanlaista voimakkaan mausteista humalointia kuin esim. EKU 28:ssa. Myöskään tummasta väristä huolimatta maltaisuus ei oikeastaan puskenut muiden makujen välistä ollenkaan esiin. Siemailun loppuvaiheessa olin siirtynyt ipamaisuudesta pitämään olutta jälkiruokaviinimäisenä, mikä sekin osaltaan kertoo makujen kirjosta ja oluen kompleksisuudesta. 

Protz kuvailee ESia näin:
“It has complex aroma of port wine, dried fruit, toasted malt and peppery hops. The palate offers coffee, bitter chocolate, nuts and malts, while the finish is long, lingering, bursting with rich malt, vinous fruit and spicy hops, with a hint of Cognac.”

No joo ehkä se maltaisuus oli toasted mutta ei ainakaan roasted. Mietin jossain juomisen loppuvaiheessa, että tätä voisi luulla myös konjakiksi, mutta ehkä se liittyi lähinnä tulpaanilasin muotoon ja oluen väriin. Tosin mainitsemani jälkiruokaviinimäisyys ja oluen hedelmäisys oli saman tyyppistä kuin joissain konjakeissa.

Hinta Saveur Bièressä 5,10 € / 0,33 l

Schloss Eggenberg Samichlaus 14 % pähkinänkuoressa:
  • kantavierreprosentti 32 °P
  • väri 7 SRM
  • katkeroainepitoisuus 20 IBU
  • maltaina Protzin mukaan palet ja kolme tummempaa laatua
  • humalointina Hallertauer, Hersbrucker ja Styrian Goldings
  • hiivasta ei tarkempaa tietoa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti