sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

146: De Dolle Arabier

Protz: Golden Ale

Maisteluvuorossa tämä samea haaleankeltainen belgialainen. Olut vaahtosi lasiin kaadettaessa ihan älyttömästi. En ole varmaan ikinä nähnyt näin hiilihppopitoista olutta. Varovaisella valutuksella onnistuin kolmen desin lasiin kaatmaan vain noin desin olutta ja loppuosa oli vaahtoa. Tästä syystä olut oli alkuun kirkasta, sillä suurin osa hiivasta jäi aluksi vielä pullon pohjalle. 

Oluen tuoksu oli hiivainen ja lagermaisen humalainen. Myös maussa oli jonkin verran myös alussa hiivaa sekä pilsnermäistä humalan makua ja runsaasti katkeroa. Olut oli makea ja hieman sitruunainen sekä viljava. Myös alkoholi puski hieman läpi. Humaalan maku oli metallinen ja katkeroinen jälkimaku kuivatti suun. Kun hiivat pullon pohjalta saatiin kumottua tuoppiin, pehmentyi voimakkaan humalainen ja katkeroinen maku hieman.
Protz kuvailee olutta kirjassaan näin:
“It is hazy gold/bronze colour with damson jam and spicy hop aroma, rich fruit, juicy malt and peppery hops in the mouth, and a big finish that ends peppery and bitter but along the way offers further tart fruit and sappy malt notes.”

Protzin arvioima olut on ollut 7-prosenttista ja tämä oli kadeksanvolttista eli reseptiä on todennäköisesti jonkin verran muutettu vuosien kuluessa. Kuvaus osuu kuitenkin aika hyvn nappiin omien tuntemusteni kanssa. Ei tämä kuitenkaan säväyttänyt kuten esimerkiksi saman tyylilajin Duvel tai Achouffe La Chouffe. Oluesta jäi, kuten niin usein ryypiskelystä on tapana, humalainen ja katkera jälkivaikutelma.

Hinta BeerNavigatorissa 3,05 € / 0,33 l

De Dolle Arabier 8 % pähkinänkuoressa:

  • kantavierreprosentti  16,1 °P
  • väristä ei tarkkaa tietoa
  • katkeroainepitoisuudesta ei tarkkaa tetoa
  • maltaista palet, amberit ja Munichit
  • humalina poperingelaiset Nuggetit
  • hiivasta ei tarkempaa tietoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti