keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

132: Anchor Old Foghorn

Jackson: Barley Wine
Protz: Barley Wine

Tällä kertaa maisteluvuorossa tämä jenkkiläinen ohraviiniale. Olut oli väriltään komean kastanjanruskea. Tuoksu oli omintakeinen ja voimakas. Siinä oli hedelmäisyyttä sekä mallasta.

Oluen maku oli tumman hedelmäinen ja myös voimakas alkoholipitoisuus puski hieman pintaan. Maku tuo mieleen vahvat luostarioluet, mutta on jotenkin leppoisampi ja jotenkin kepeämpi eikä yhtä intensiivinen. Olut on voimakkaasti humaloitu. En keksi mikä tuo omalaatuinen maku oluessa on, joka oli havaittavissa myös tuoksussa.

Maku on kyllä todella runsaan hedelmäinen. Maussa on sitruunaa, mutta myös hitunen greippiä. En tiedä onko tuo omaleimainen tuoksu maltaan ja alkoholin kombinaatio. Todella maukas olut. Hieman viilennettynä todella hyvä kesäpäivän olut. Vahvuutensa vuoksi kuitenkin petollinen eikä sovellu näin ollen ihan janojuomaksi.
Jackson kuvailee AOF:ia kirjassaan näin:

“It has a soft, oily, apricot-citrus character in both its bouquet and juicy palate, and an intense, flowery dryness.”

Ehkä se omintakeinen vivahde olikin tuo aprikoosia, jota ei kovin usein ole itsellä tullut oluissa vastaan, enkä näin osannut sitä sanoiksi pukea.

Protz puolestaan sanailee oluesta tähän tapaan:

“The burnished mahogany ale has a pronounced ripe fruit aroma reminiscent of apricots and raisins, balanced by a ripe malt loaf note and tangy, bitter hops. Malt and fruit build in the mouth but the crescendo is reached in the finish, which lingers in the tongue and the throat with massive vinous fruit, plump grain and bitter hop resins.”

Molemmat herrat ovat kyllä samoilla linjoilla oluen mausta kuin meikäläinen. Jacksonin mukaan tämä barley wine on hyvä juoma ennen nukkumaan menoa, sillä kuivahumaloinnin seurauksena siinä on öljyjä ja aromaattisia yhdisteitä, jotka auttavat nukahtamista. Protzin mukaan taas juoma on tarkoitettu siemailuun ja sitä pitäisi kunnioittaa kuten konjakkeja tai single malt viskejä.

Todella maukas olut, jota voin lämpimästi suositella.

Hinta BeerNavigatorissa 3,95 € / 0,355 l.

Anchor Old Foghorn 9,4 % pähkinänkuoressa:
  • kantavierreprosentti  22,5 °P
  • väri 45 EBC
  • katkeroainepitoisuus 31 EBU
  • maltaina 2-tahoiset palet ja caramelit
  • humalointina Cascade
  • hiivasta ei tarkempaa tietoa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti