lauantai 22. marraskuuta 2014

123: Bitburger Pils

Jackson: Pilsner
Protz: Pilsner

Tällä kertaa vuorossa saksalainen oljenkeltainen pilsu. Oluessa oli mieto hienoisen maltainen ja hennon kukkaisen humalainen tuoksu. Maku oli ensivaikutelmaltaan raikas ja maistuvan humalainen. Alkumaussa on makeutta, mutta loppua kohti maku taittuu kuivan puolelle. Ensipuraisu loi pientä innostusta, mutta sitten kävi kuten usein peruspilsujen kohdalla, eli maku alkoi tuntua tylsähköltä.

Jackson kuvaille olutta kirjassaan näin:
“Its Pils is very light, soft and clean. The beer appears at first to be accented towards a clean, sweet maltiness, but finishes with a firm, elegantly rounded, hoppy dryness.”

Mielestäni Jacksonin kuvaus osuu aika nappiin. Olen ihan samoilla linjoilla tuon suhteen, että alussa maku on makea, mutta kääntyy loppua kohti kuivaksi.
Protz puolestaan runoilee BP:istä tähän tapaan:
“…emerge with a rich toasted malt nose balanced by floral hops and light citrus fruit. Juicy malt and tangy hops dominate the palate, while the long finish has a delicious bitter-sweet note of biscuity malt, piny hops and light fruit before finally becoming dry.” 

Mielestäni tuo tuoksun kukkainen humalointi sekä lopun “piny hops” -kiteytykset osuvat maaliin.

Paha näitä peruspohjahiivoja on kuvailla, koska vivahteet ovat vain häivähdyksenomaisia. Helpompi on sanoa vain pitääkö vai ei. Pidin kyllä, mutta olen maistanut parempiakin. Toimii kyllä janoaan sammuttavalle, mutta ei ehkä makusinfoniaa etsivälle nautiskelijalle.

Tuotu Berlinin tuliaisina, joten en muista tarkkaa hintaa, mutta 0,5 l pullo maksoi noin jotakuinkin suurinpiirtein alle euron. Nyt näyttäisi Alkossakin olevan hintaan 2,59 € / 0,33 l.

Bitburger Pils 4,8 % pähkinänkuoressa:

  • kantavierreprosentti 11,3 °P
  • väri 6,1 EBC
  • katkeroainepitoisuus 28,3 EBU
  • maltaisiin käytetyt ohralajikkeet ovat Alexis, Arena ja Steiner
  • humalointina Hersbrucker, Hüller, Perle, Tettnang ja Holsthum
  • hiivasta ei tarkempaa tietoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti