sunnuntai 14. syyskuuta 2014

120: Köstritzer Schwarzbier

Jackson: Black Beer
Protz: Black Beer

Tällä kertaa tuoppiin kaatui tämä saksantuliaisina tuotu mustaolut. Lähes lävitsetunkemattoman tummanruskea olut kaatui tuoppiin ujon vaahdon saattelemana. Oluen tuoksu oli erittäin mieto, niin mieto, että olutta sai ihan tosissaan nuuhkia haistaakseen siinä aavistuksen paahteisuutta.

Maussa paahteisuutta oli sitten hieman enemmän ja humalointi täydensi sitä mukavasti. Oluessa oli paljon humalan makua, mutta ei sen katkeruutta. Paahteisuuden lisäksi maussa oli häivähdys lakritsia sekä hieman jotain happamuutta, kenties samaa kuin KKLD:issa konsanaan. Tosin tämän oluen kokonaisvaikutelma oli vähän positiivisempi kuin #58 kohdalla. Saas nähdä josko olutgurut antavat jonkin paremman määritelmän tuolle aavistuksen hienoiselle happamuudelle.

Jackson kuvailee KS:iä kirjassaan näin:

“This black brew has a spicy aroma hinting at red peppers, figs, and bitter chocolate. The same character emerges in big, expressive, smooth, long, dry, well-combined flavours.”
Protz puolestaan kertoo oluesta seuraavaa:

“It has an aroma of dark fruit, malt loaf and biter chocolate, followed by a creamy palate with  roasted grain, coffee, chocolate and a hint of figs and a gentle hop note. The finish is smooth, creamy, with strong notes of burnt grain, bitter chocolate, dark fruit and spicy hops.”

Ehkä se hapan häivähdys ovat nuo viikunat, jotka molemmat miehen opuksissaan mainitsevat. Yllättävän monipuoliset kuvailut ovat miehet kehittäneet, kun omaan suuhun maku oli melko yksipuolinen. Ehkä juoma olisi saanut olla lämpimämpää, niin pienet vivahteet olisivat tulleet paremmin esiin. Nyt olut oli noin 10 asteista.

Pidin kuitenkin oluesta ja tätä täytyy toistekin maistaa, jos eteen joskus sattuu.

Köstritzer Schwarzbier 4,8 % pähkinänkuoressa:

  • kantavierreprosentti 11,4 °P
  • väri 28 SRM
  • katkeroainepitoisuus 22 IBU
  • maltaina palet, münichit ja paahdetut
  • humalointina Hüller ja Hallertau Mittelfrüh
  • hiivasta ei tarkempaa tietoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti