lauantai 5. huhtikuuta 2014

107: Rodenbach Grand Cru

Jackson: Flemish Red Ale
Protz: Belgian Sour Red Beer


Kastanjanruskea belgialainen kaatui tuoppiin melko ujon vaahtokukan saattelemana. Tuoksu oli outo, ei yhtään olutmainen, vaan yrttinen ja hedelmäinen. Tuoksu toi mieleen Gambiinan, Jorman tai vastaavan maustetun väkevän viinin.

Maku ei ollut yhtä hedelmäinen kuin Rodenbachissa, vaan mukana oli myös tummaa maltaisuutta, joka teki mausta olutmaisemman. R Grand Cru ei ole mielestäni samanlainen janojuoma kuin R. Hiilihapot olivat hillitymmät sekä kooltaan että määrältään. Rodenbachin limsamaisuudesta ei ollut tämän kohdalla tietoakaan.

Viinimäisyys oli läsnä myös mausssa, mutta ei jormamaisella tavalla. Kirpeän viinimäinen maku, jota mallas hieman tasapainottaa. RGC:n makumaailmaa on mielestäni hankala kuvailla. "Tosielämästä" on vaikea löytää vastineita tämän oluen makuvivahteita kuvaamaan, mutta yritetään. Oluen mausteisuus jatkui myös maussa ja toi jollain tapaa mieleen glögin tai glühweinin, ehkä myös hiukan sen Gambiinan. Maussa on myös tietty säväys, ehkä erikoisesta hiivakannasta johtuen, että mieleen tulee hapanmaitotuotteet kuten viili tai piimä.

Marjaisa kirpeän hapan maku muuttuu jälkimaussa sellaiseksi, että se muistutti etäisesti liuotinta, vaikken sellaista tunnusta koskaan nauttineeni. Tosin tämä liutoinefektihän tulee usein halpojen viinojen tai vodkienkin yhteydessä.
Jackson kuvailee RGC:ta kirjassaan näin:
"…is a lively bouquet, with vanilla-like oakiness that extends into the palate; passion-fruit flavours; and a clean, sharp acidity like that found in sour cream. Rodenbach Grand Cru would feature in any connoisseur's list of the world's top ten beers."

Rodenbach on versio vanhaa ja uutta olutta, mutta tätä on kypsytetty vähintään kaksi vuotta tammitynnyreissä, mistä varmaan johtuu tuo tammisuus. Itse en kyllä osannut sitä löytää. Hienoa huomata, etten ollut ihan kujalla hapanmaitotuotteitteni kanssa.

Protz kuvailee olutta seuraavasti:
"…aoky, woody, tannic and fruity with hints of vanilla. It is flash pasteurised."

Protz keskittyy kuvailemaan kaikkea muuta tähän olueen liittyvää ja jättää maun vähemmälle. Mies muun muassa kertoo ehdottaneensa, että tästä tehtäisiin pastöroimaton pullofermentoitu versio.

Kompleksinen milenkiintoinen maku, joka saa maistelijan makunystyrät ja kiinnostuksen heräämään. Vivahteikkaampi kuin Rodenbach. Suosittelen kokeilemaan.

Hinta BeerNavigatorissa 2,30 € / 0,33 l.

Rodenbach Grand Cru 6 % pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentti 13,3 °P
    •    väri 60 EBC
    •    katkeroainepitoisuus 8 EBU
    •    viljasta maltaita 80 % ja loput 20 % maissia
    •    humalointina German Brewers Gold ja Kent Goldings
    •    käymisprosessin hoitavat laktobasillit ja asetobakteerit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti