tiistai 25. maaliskuuta 2014

106: Rochefort 10

Protz: Trappist Beer

Rochefortin kolmas ja viimeinen maistettava oli edellisen tapaan väriltään samean tumman ruskea. Lasin pinnalle muodostui jälleen tuttu samettinen vaahto. Tuoksu oli mielestäni päärynäinen. Tosin voi olla että mielleyhtymä tuli vain sopivasta hiivan ja humalan tuoksukombinaatiosta. 

Maku oli edellisiä tummempi ja hivenen paahteinen. Vaikken yleensä ole suklaata osannut oluihin yhdistää, niin tässä sitä tuntui olevan. Ehkä makunystyrät ovat hieman kovalla harjoittelulla kehittyneet. Syynä lienee myös lievä makeus, joka paahteisuuteen yhdistettynä loi mielleyhtymän suklaaseen.

Alkoholi ja humalointi olivat vahvassa roolissa maussa. Suurimman osan ajasta ne tuppasivat peittämään hienot vivahteet alleen, mutta kyllä niitä makuja sieltä alta löytyi, kun hitaasti ja varmasti jaksoi maistella. Ensipuraisulla makeus ja suklaa maistuvat, mutta sitten humalointi ottaa vallan.

Sanotaanko näin, että jälleen kerran vahvin oli jämäkin ja parahin. Paahteinen, suklainen ja maultaankin mielestäni päärynäinen. Alkoholi luo olueen kompleksisen vaikutelman ja antaa ryhtiä.
Protz kuvailee R10:ä kirjassaan näin:
"…is red-brown colour, with a vast aroma and palate of toasted grain, soft, vinous fruits, nuts and chocolate. The finish is dominated by warming alcohol, with more chocolate, ripe fruit and gentle hop notes."

Noniin eli suklaahan se siellä. Kypsät hedelmät olivat sitten kait minun kupissani päärynöitä. Hyvä kuvaus Protzilta, vaikka en läheskään kaikkiea osannut poimia. Uskottakoon kuitenkin, että ne maut siellä ovat.

Hinta BeerNavigatorissa 2,85 € / 0,33 l.

Rochefort 10 11,3 % pähkinänkuoressa:
  • kantavierreprosentti 23 °P
  • väri 90 EBC
  • katkeroainepitoisuus 27 IBU
  • maltaina Pilsnerit ja Mûnchenit, lisäksi tummaa kandisokeria
  • humalointina Hallertauer ja Styrian Goldings
  • kaksi hiivaalajiketta primääri- ja pullokäymiseeen

1 kommentti:

  1. Näköjään tätä on ollut Alkossakin tarjolla 24.3. alkaen. Hinta ujot 6,47 € / 0,33 l.

    VastaaPoista