lauantai 15. maaliskuuta 2014

103: Westmalle Dubbel

Jackson: Abbey (Authentic Trappist) Double
Protz: Trappist Beer

Tummanruskea belgialainen kaatui lasiin perjantain kunniaksi. Tuoksussa oli voimakas hiivainen, sanoisin purukuminen ja hedelmäinen tuoksu.

Olut oli runsaan poreileva ja hiilihapot muodostivat oluen pinnalle kermaisen vaahdon. Hiivasakka muodosti lasin pohjalle hieman epäesteettiset köntsät. Maussa en havainnut tuoksussa kuvailtuja vivahteita, vaan runsas humalointi oli hallitseva elementti. Mukana oli myös kahvimaista paahteisuutta ja hieman rusinaa. Humala kuitenkin peitti suurimman osan alleen ja makujen löytäminen sen alta oli vaikeaa.

Pullon mukaan tarjoilulämpötilasuositus tälle oluelle on 8 - 14 °C ja Jacksonin suositus 15 - 18 °C. Noudatin Jackon ohjetta ja huoneenlämpöistä olutta viilennettiin hieman jääkaapissa ennen nauttimista. Paha sanoa olisiko viilentämisestä ollut apua humalan dominanssia vastaan. Veikkaanpa että ei, sillä humalan mukana myös muut oluen maut olisivat esiintyneet vaimeampina alhaisemmassa lämpötilassa.
Protz kuvailee WD:ia kirjassaan näin:
"It is russet coloured, with a chocolaty, fruity spicy aroma and palate. The fruitiness is complex with hints of guava and other tropical products. The finish is dry and malty, with chocolate notes from the dark malt and rich fruit."

Trooppiset hedelmät jäivät kyllä havainnoimatta. Maku on mielestäni kuiva ja humalainen. Oma tulkintani suklaisuuden sijaan on paahteisuus.

Jackson puolestaan sanoo oluesta teoksessaan näin:
"This is deliciously malty, chocolatey beer, with hints of banana and passion-fruit towards a dry finish."

Herrojen kuvauksethan ovat tällä kertaa yllättävän samantapaiset. Itselleni tämä oli jälleen aika tyhjä arpa, kuten oli myös Westmalle Tripel. Ei mun pala kakkua.

Hinta BeerNavigatorissa 1,60 € / 0,33 l.

Westmalle Dubbel 7 % pähkinänkuoressa:

  • kantavierreprosentti 16 °P
  • väri 77,5 EBC
  • katkeroainepitoisuus 20 EBU
  • maltaina Pilsnerit ja tummat 
  • humalointina Tettnanger, Saaz ja Styrian Goldings
  • hiivasta ei tarkempaa tietoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti