perjantai 14. helmikuuta 2014

99/100: De Koninck

Jackson: Belgian Ale
Protz: Pale Ale

Blogin oluiden Wayne Gretzkynä tuoppiin kaatui tämä belgialainen meripihkan-/kuparinvärinen ale. Oluessa oli hiivainen ja hivenen humalainen tuoksu.

Kuninkaan maussa humala on vahvasti läsnä. Humalointi maistui alkuun hieman metalliselle. Maun hiivaisuus oli taattua belgialekamaa. Perus belgiale tai ei ehkä ihan. Vähän tummempi ja maltaisempi kuin golden ale. Maukkaan humalainen, ehkä kuitenkin jopa liian voimakkaan humalainen. Makua on enemmän kuin edellisessä hivenen vahvemmassa amberissa.

Humala dominoi makua aika vahvasti. Oluessa on paljon suuria kuplia, joten olut "poreilee" suussa melkoisesti. Maussa on aavistus rusinaista makeutta, joka kuitenkin meinaa peittyä runsaan humaloinnin alle. Pikarin puolivälissä humalointiin alkoi pikkuhiljaa jo turtua eikä se ollut niin häiritsevä ja hallitseva kuin alussa. Hiiva toi makuun hieman kermaisen vaikutelman. 

Mielikuvani Amsterdamin reissulta oli, että tämä oli ihan maistuva olut. En muistanut että tämä olisi ollut näin humalainen. Omaan suuhuni tässä mausteinen humalointi hallitsi liikaa makua ja teki siitä hieman yksipuolisen.
Jackson kuvailee olutta kirjassaan seuraan tapaan:
"De Koninck is good but its fresh, yeasty, dusty, cinnamon-like spiciness is at its best when served on draught. It has dense head, is subtle, dryish, but beautifully balanced, toasty, soothing, and drinkable."

Alkuun olut maistui kyllä todella kuivakalle, mutta lievää makeutta siinä mielestäni oli. En tuosta juotavuudesta ehkä ihan samoilla linjoilla ole tuon runsaan humalan vuoksi. Taisi muuten olla hanasta kun Damissa tätä join eli ehkä sekin vähän vaikutti mielikuvaan. Jacksonin tarjoilusuositus on 12 °C ja valmistajan 4-5 °C. Tuossa lämpötilassa humalointi ei varmastikaan puskisi yhtä pahasti kasvoille, mutta kyllä korkeampi lämpötila on näin maisteluun vihkiytyessä suositeltavampi. Juotavuus toki paranee varmasti viilennyksellä.

Protz kuvailee olutta kirjassaan näin:
"The finished beer has an enticing amber colour, a dense rocky head of foam and an entrancing aroma of biscuity malt, hop resins and a spicy cinnamon-like note. The spice comes from the house yeast…Juicy malt, tangy hops, spice and citrus fruit dance on the tongue while the persistent finish becomes dry but is preceded by further delights of toasted malt, spice and fruit."

Lisäksi Protzkin mainitsee, että olut on parempaa hanasta kuin pullosta. Kyllä tässä varmaan (ainakin) toinen satanen täytyy maistella ennen kuin omat maistelumuistiinpanoni pääsevät näiden miesten raporttien kanssa samoihin sfääreihin tai edes lähelle. En oikein diggaillut, mutta vika lienee minussa eikä oluessa. Hymiö.

Hinta BeerNavigatorissa 1,45 € / 0,33 l.

De Koninck 5,2 % pähkinänkuoressa:

  • kantavierreprosentista ei tarkkaa tietoa
  • väri 30 EBC
  • katkeroainepitoisuus 23 EBU
  • maltaina Pilsnerit ja tummat Vienna-maltaat 
  • humalointina Saaz
  • hiivana talon oma hiiva

3 kommenttia:

  1. Käytätkö BeeNavigatoria oluiden tilaukseen? Onko se hyvä paikka tilata oluita ja toimiiko muuten hyvin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhden tilauksen olen BeerNavigatorista tehnyt ja homma toimi mainiosti. Pullot erinomaisesti pakattuina ja toimitus perillä noin viikossa.
      Tuossa postauksessa kuva siitä, miten hienosti 36 pikkupullon laatikko oli paketoitu

      Poista
    2. Kiitoksia infosta! Täytynee tehdä tilaus tässä kesään mennessä.

      Poista