lauantai 18. tammikuuta 2014

88/100 Leffe Tripel

Protz: Abbey beer

Belgialaisilla luostarioluilla jatketaan. Tämä samea oljenkeltainen tripla muodosti kermaisen vaahdon oluen pinnalle. Lorautin vielä tummat hiivasakat sekaan epämääräisinä lillumaan, mikä hieman laski esteettistä vaikutelmaa.

Tuoksussa oli lagermaista humalaa sekä banaanifleivöristä hiivaa. Myös maku oli hieman hefemäinen eli mukana oli banaanisuutta sekä lisäksi hieman alkoholia. Maku oli muutenkin vehnäoluenkaltaisen viljava. Ei siis tumman maltainen vaan keveän viljainen. Pläräilin hieman Jacksonin kirjaa ja hänen perussuosituksensa tripeleille on yli 10 °C, joten tähän pyrittiin ja pyritään jatkossakin tripeleiden/triplejen/triplojen kohdalla.

Oluessa on melko voimakas humalointi, aika kevyt runko ja runsaasti humalaa ja alkoholia, jotka hieman maussa korostuvat. Alkoholin havainnointiin toki vaikuttaa lämpötila, joten jos siitä haluaa eroon, niin pitää viilentää olut valmistajan suosituksen mukaan, joka tälle oluelle oli 5-6 °C.

Selailin tuossa edellisiä tripel-arvioita (Tripel Karmeliet, La Trappe Tripel, Westmalle Tripel) ja yritin miettiä, että ovatko nämä triplat olleet yleensä mieleeni. Kaksi kertaa kolmesta olen ollut positiivisella mielellä. Tämän kanssa on jotain siltä väliltä. Ei tämä ole yhtä heikko esitys kuin Westmalle Tripel, mutta toisaalta ei nouse ehkä ihan Tripel Karmelietin ta La Trappen tasollekaan. Olut on hieman yksioikoinen, mutta jollain tapaa kutkuttava tapaus enkä ihan päässyt siitä selville.
Pitkään selvittiin ilman kömmähdyksiä, mutta nyt unohtui napata kuva oluesta maistelutilanteessa.
Protz kuvailee LT:ä kirjassaan näin:

"It is a deceptively pale, golden beer with a fruity, vinous aroma and palate, balanced by spicy hops and juicy malt. The finish is warming, rich and packed with sappy malt, spices, bitter hops and ripe fruit."

Mietin, että kirjoittasin oluen olevan hapan, mutta se saa asian kuullostamaan negatiiviselta. Viinimäinen ehkä kuvastaa tuota asiaa hieman tyylikkäämmin. Protz käyttää taas aika tuttuja adjektiiveja, mutta kuvaus on milestäni ihan ok.

Vaikka mausta en suuresti vivahteikkuutta bongannut ei tämä ollut ollenkaan pössömpi tapaus. Oluessa oli sitä jotain, mikä saa tarttumaan tuoppiin aina uudestaan ja uudestaan. Siis makua.

Hinta BeerNavigatorissa 1,65 € / 0,30 l.

Tästäkään oluesta ei alkoholimäärän 8,5 % lisäksi ole mitään muita faktoja löytynyt kerrottavaksi.

Protz muuten arvelee opuksessaan, että kyseinen olut on ainoa Leffen valikoimasta, joka on edes jollain tapaa uskollinen vanhan Abbey de Notre-Dame de Leffe -nimisen luostarin munkkien oluenpanotraditioille. Luostarin juuret ulottuvat muuten aina vuoteen 1152 asti, jolloin se on perustettu. Viisikymmentäluvulla paikallinen panimo sai lisenssin tehdä luostarin oluita ja nykyäänhän oluita valmistaa monikansallinen suuryritys kuten niin monia muitakin ennen pieniä oluita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti