torstai 16. tammikuuta 2014

87/100: Leffe Radieuse

Jackson: Abbey

Maistelupikariin valui tällä kertaa tämä belgialainen luostariolut. Punertavanruskean värin omaavassa oluessa oli runsaasti pieniä kuplia, jotka muodostivat oluen pinnalle hienostuneen ja pitkäkestoisen vaahdon. Oluen tuoksu oli tyylilajilleen uskollinen: melko tyypillisen hiivainen ja hieman maltainen.

Jacksonin tajoilulämpötilasuositus on15-18 °C, jonka ylärajan tuntumassa nyt pyörittiin. Hieman muuten eroaa valmistajan omasta suosituksesta, joka on 5-6 °C. Oluen maku oli makea ja runsas. Mielestäni oluessa maistui makea hieman hedelmäinen rusinaisuus tai ehkä jopa taateli tai suklaa. Usein sekoitan myös paahteisuuden ja suklaan keskenään eli voi se olla sitäkin. Mukana oli myös häivähdys vanilijaa tai jotain muuta samantapaista maustetta. Alkoholi ei ollut maussa mitenkään häiritsevästi läsnä, vaan tuki makua loistavasti. Humalointi oli sopivan mieto, mutta kuitenkin maistui, ajoittain hieman metallisellekin.
Jackson kuvailee olutta kirjassaan lyhyen ytimekkäästi, mutta varsin monipuolisesti:
"It has a cherry-like fruitiness, a portish texture, and a faintly roasty, cinnamon-tinged finish."

No ei nyt ihan osunnut ja uponnu oma makusteluni. Itselläni hedelmäisyydestä tuli mieleen rusina eikä kirsikka ja maku oli paahteisuus eikä suklaa tai taateli. Eli karttakirjalla oltiin, vaikkakin ehkä eri sivulla. Pitkään mietin tuota jotain vivahdetta, jonka sitten lopulta vanilijaksi ristin. En tiedä oliko se tuo kaneli vai jokin muu. Pitkän maistelutauon jälkeen olen kuitenkin ihan tyytyväinen omien makunystyröideni toimintaan ja siihen miten monipuoliseen analyysiin kykenin. Se kuvastaa myös tätä olutta, sillä joistain käymistuotteista on hankala keksiä paljoakaan sanottavaa, mutta tässä oli vivahteikkuutta ja luonnetta.

Monipuolisen makuinen olut siis, joka salaperäisyydellään jäi kutkuttelemaan sopivasti makuhermoja. Voin suositella.

Hinta BeerNavigatorissa 1,75 € / 0,33 l.

Netin kätköistä ei valitettavasti löytynyt pähkinänkuoren sisään paljoa kerrottavaa Leffe Radieuse 8,2 %:sta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti