maanantai 13. tammikuuta 2014

86/100: Fuller's Vintage Ale 2013

Protz: Old Ales, Barley Wines & Vintage Ales

Tällä kertaa vuorossa oli englantilainen meripihkanvärinen ale. Tuoksu oli voimakkaan humalainen ja hivenen hedelmäinen. Olin myös aistivinani tuoksussa hieman tammea ja myös hiivaa.

Maku oli ensipuraisulla tuhti ja aivan loistava. Maussa oli mukavasti makeutta ja hedelmäisyyttä. Mukana oli myös taatelia ja rusinaa. Lisäksi oluessa oli reilusti humalointia. Humalan maku ja alkoholi maistuivat jälkimaussa. Maku toi mieleen Orkney Skullsplitterin, mutta hieman hienostuneemmassa muodossa. Maku ei ollut ihan yhtä räväkkä, vaan hieman täyteläisempi.

Vintage Ale on joka vuosi hieman erilainen. Protz kertoo kirjassaan maistaneensa vuosien 2002-2004 VA:t. Maltaat ja humalalajikkeet vaihtelevat eri vuosikerroissa. Välillä oluessa on käytetty vain yhtä humalaa tai yhtä mallasta ja toisinaan useampaa lajiketta. Näin ollen oluen makukin on vuosien varrella vaihdellut:
2002: "Tobacco, cherries, marzipan, oranges and peppery hops were among the aromas and flavours detected."

2003: "…a richer malt character, but balanced by tart hop resins on the nose and a big hop bitterness in the finish, with orange and cherry fruit."

2004: "…with a massive biscuity malt, peppery hops and orange fruit aroma and palate, and a long complex finish with vanilla notes adding to the complexity."

Vuoden 2013 VA oli omasta mielestäni todella maukas tapaus. Kompleksinen maku tempaisi mukaansa heti ensipuraisulla. Suosittelen. Itse aion ainakin tehdä maistamisesta vuotuisen perinteen. Periaatteessa toisen pullon voisi laittaa aina sivuun kypsymään.

Hinta Alkossa 8,66 € / 0,5 l.

Fuller's Vintage Ale 2013 8,5% pähkinänkuoressa
    •    kantavierreprosentti 86,8 °P
    •    väri 37 EBC
    •    katkeroainepitoisuus 40 EBU
    •    maltaista ei tarkkaa tietoa
    •    humaloinnista ei tarkkaa tietoa
    •    hiivasta ei tarkempaa tietoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti