perjantai 1. marraskuuta 2013

85/100: Weihenstephaner Hefe Weissbier

Jackson: Hefe Weisse / Weizen
Protz: Wheat Beer


Tällä kertaa saunan päälle tuoppiin kaatui tämä samea kullankeltainen saksalainen jumalainen nektari. Tuoksussa oli banaanista saksalaisen vehnäoluen perusfleivöriä.

Oluen maku oli aavistuksen makea ja runsaan banaaninen. Mukana on myös hieman hedelmäisyyttä ja mausteisuutta. Mielestäni tämä on vaan parempi kuin Paulaner. Paulanerin hefe on  hieman maltaisempi ja kuivempi. Tämä on omissa kirjoissani saksalaisen suodattamattoman vehnäoluen perusruumiillistuma. Maistamistani hefeistä ykkönen. Maultaan WHW on ehkä aavistuksen mieto ja liian viileänä olut menettää helposti makunsa. Mutta kelpo janojuoma ja toimii illan ekana tai ainoana oluena. Jos alla on jo muutama olut, menee tämän juominen helposti hukkaan, ainakin jos olut tarjoillaan liian kylmänä. Oluen suutuntuma on todella hiilihapokas. Aivan kuin banaanilimsaa sippailisi. Maku on pehmeän banaaninen ja makeutta on juuri sopivasti.
 Jackson sortuu kirjassaan tämän oluen kohdalla esittelemään lähinnä tämän maailman vanhimpana pidetyn panimon historiaa. Oluen kuvaus jää lyhyen ytimekkääksi:
"The brewery makes about ten lagers and wheat beers, but is especially known for the latter. The Hefe Weissbier is the spiciest in more towards fruitiness."

Kyllä banaanifleivöri olisi paikallaan mainita, vaikka vähäsanaisia ollaankin.

Onneksi Protzin kuvaus on hieman monipuolisempi:
"The hazy orange/gold beer has a rich and tempting aroma of banana, cloves, nutmeg and a gentle hop resins. Creamy malt fills the mouth, balanced by fruit and spices, with a long refreshing, complex finish in which ripe malt competes with the growing influence of spices and fruit, with a late hint of hops."

Protzhan melkein yltyy runolliseksi runsaassa kuvauksessaan, joka osuu kyllä naulankantaan. Banaania, hedelmää, mausteisuutta jne. Samasta oluesta tässä puhutaan kuin mikä oli omilla huulillanikin.

Testaa ja ihastu. Suosittelen nautittavaksi janojuomana tai hyvän aterian päätteeksi.

Hinta Alkossa 3,48 € / 0,5 l.

Weihenstephaner Hefe Weissbier 5,4 % pähkinänkuoressa
    •    kantavierreprosentti 12,9 °P
    •    väri 15 EBC
    •    katkeroainepitoisuus 12 EBU
    •    maltaina saksalaiset ja ranskalaiset vehnä- ja ohramaltaat
    •    humalointina Hallertau
    •    hiivasta ei tarkempaa tietoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti