keskiviikko 23. lokakuuta 2013

84/100: Westvleteren XII

Protz: Trappist Beer

Valmistumisen kunniaksi päätin riipaista hieman erikoisemman oluen tähän väliin. Aluksi ajattelin säästellä tätä maailman parhaaksi olueksi tituleerattua panimotuotetta sadanneksi, mutta kun löytyi näin hyvä tekosyy korkata olut, en malttanut sitä enään jemmailla.

Samea kahvinvärinen olut muodosti samettisen vaahdon oluen pinnalle. Vaahto jaksoi pulputa geysirin tavoin kyllä todella pitkään ja vaahtokukka säilyi pitkälti yli makunautinnon puolenvälin.

Oluen tuoksu on aavistuksen paahteisen maltainen ja runsaan hiivainen sekä hieman humalainen.

Maku on ensipuraisulla pehmeä ja suutuntuma on jollain tapaa paksu ja täyteläinen. Maussa on makeaa rusinamaisuutta ja mokkaista kahvimaista paahteisuutta. Tavallaan rusina on ehkä hieman väärä sana, sillä maku oli jotenkin fiinimpi, ehkä luumuinen. Aluksi maku innosti ja tuntui kompleksiselta. En tosin paljoa yleensä diggaile tällaisista makeista ja runsaasti humaloiduista tapauksista. Sama päti myös tällä kertaa. Pienen ajan päästä oluessa alkoi maistua lähinnä tuhti humalointi, joka oli vähän liian kovaa kaliiberia omaan makuuni. Se peitti alleen pienet vivahteet, joten sippailu muuttui aika yksitoikkoiseksi. Myös runsas alkoholipitoisuus maistui humaloinnin rinnalla jälkimaussa. Olisi varmaan pitänyt tintata pohjalle joku miedompi olut loiventamaan järkytystä ja turruttamaan makuhermoja.

Oluesta riitti pitkäksi aikaa iloa tai ainakin siemailtavaa, sillä mikään easy drinking -elämys tämä ei todellakaan ole. Normaalisti juoma uppoaa noin 20 - 25 minuutissa, mutta tällä kertaa juomiseen taisi kulua lähemmäs 45 minuuttia.
Protz kuvailee W12:sta näin:

"It is a dark brown beer, with a massive attack of vinous fruit, toffee and roasted grain on the nose, chewy malt, dark fruit and hops in the mouth, and a warming alcohol, toasted grain and hops finish."

Protzilta pätevä ja ytimekäs kuvaus oluesta.

Tämä ei ollut missään nimessä mun pala kakkua, mutta oli toki kokeilemisen arvoinen. Lähinnä tietysti oluen statuksesta johtuen. Nyt voi kyselijöille todeta, että "been there done that".

Jos kukkaron nyörit antavat myöten, niin suosittelen muodstamaan oman mielipiteen asiasta. Tällä hetkellä olutta ei ole alkosta saatavilla, mutta sitten kun he taas erän sitä saavat.

Hinta Alkon erikoisvalikoimassa 18,87 € / 0,33 l

Liefmans Glühkriek 10,2 % pähkinänkuoressa
    •    kantavierreprosentti 21,1 °P
    •    väri 87,6 EBC
    •    katkeroainepitoisuus 30,0 EBU
    •    maltaina palet ja lisäksi tummaa kandisokeria
    •    humalointina Northern Brewer
    •    hiivakanta tulee Westmallesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti