perjantai 18. lokakuuta 2013

82/100 St Peter's Organic Best Bitter

Protz: Best Bitter

Tällä kertaa tuoppiin valui tämä meripihkanvärinen englantilainen. Oluessa oli mieto hiivainen ja hivenen maltainen tuoksu. Tuoksusta ei jurikaan kyennyt ennakoimaan oluen makua, joka oli ensipuraisulla melko humalainen. Humalan katkeroa ei ollut niinkään paljoa, mutta humalan maku hyökkäsi heti kun olutta sai suuhunsa. Tiukasta alkusäväyksestä huolimatta maku oli kokonaisuudessaan melko valju ja mitäänsanomaton. Olut maistui vähän kuin vedellä jatketulta. Tässä oli ensireaktio.

Pikkuhiljaa aloin kuitenkin päästä makuun käsiksi ja oluesta alkoi nousta esiin pieniä vivahteita. Ei se miksikään suosikiksi kuitenkaan noussut, mutta maku ei ollutkaan niin huono kuin ensivaikutelma antoi ymmärtää. Oluen maku oli mielestäni kuiva ja humalainen. Mukana oli pehmeää maltaisuutta sekä hieman hedelmäisyyttä. Loppuun vielä rapsakka humalan katkeroiden puraisu ja homma on siinä. Tosin maku on jollain tapaa tasapaksu ja yllätyksetön. Olut ei ole mauton, mutta jollain tapaa mausta ei nouse mitään positiivista esille. Toisaalta tämä johtunee siitä, että olut on tasapainoinen kokonaisuus ja on hyvä ettei mikään niin sanotusti pistä silmään tai tässä tapauksessa kai pitäisi sanoa kieleen. Tällä tavalla maistellessa oluesta yrittää ehkä liikaa etsiä sanoiksi puettavia makuja, sillä olutarvio, jossa oluen todetaan maistuvan oluelle, ei ole lukijalle kovin mielekäs. Tavallaan tämä toteamus, maistui ihan oluelle, kuvaa jossain määrin hyvin SPOBBiä. Maku on kuitenkin omaan suuhuni aavstuksen vaisu.
Kokeillaanpa arvailla, miten Protz kirjassaan tätä arvioi. Veikkaan että jotenkin näin:
Amber coloured beer had gentle malty aroma with spicy hops. There is biscuity malt, resin hops and tart fruit on the palate and spicy hops in the finish.

Oikeasti Protz kuvailee olutta kirjassaan näin:
"The pale bronze beer has a biscuity malt and peppery hops aroma, followed by an explosion of spicy, bitter hop resins on the tongue with a good balance of sappy malt and tart fruit. The long finish has good juicy malt and citrus fruit but is dominated by an iodine-like hop bitterness."

Adjektiivit ovat aiemmista olutarvioista tuttuja, mutta täytyy sanoa, että kokonaisuus osuu aika hyvin naulan kantaan. Itse mietin onko hedelmäisyys aavistuksen sitruksinen, mutta en sitä lopulliseen arvioon kirjoittanut kun en ihan varma ollut oliko maku sitruunainen vai mikä. Etenkin tuo "explosion of spicy, bitter hop resins" osus ja uppos.

Tästäkin huolimatta vähän vaisu tapaus ja näillä hinnoilla en kyllä osta uudestaan.

Hinta lähi-cittarissa 4,49 € / 0,5 l

St Peter's Organic Best Bitter 4,1 % pähkinänkuoressa
    •    kantavierreprosentista ei tarkkaa tietoa
    •    väristä ei tarkkaa tietoa
    •    katkeroainepitoisuudesta ei tarkkaa tietoa
    •    maltaan luomutuotettu Chariot-ohra mallastettuna
    •    humalointina luomutuotettu Golding
    •    hiivasta ei tarkempaa tietoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti