sunnuntai 8. syyskuuta 2013

75/100: Sierra Nevada Celebration Ale

Jackson: Ale/IPA

Blogin kolmas kvartaali päätettiin tällä amerikkalaisella juhlajuomalla. Alkolla vissiin jääneet nämä hieman käsiin, sillä kyseessä oli vuoden 2012 joululomajuoma, jonka parasta ennen päiväys on 22.10.13. En antanut asian haitata ja voihan sitä sitten myös naukkailla vuoden 2013 version, jos se ennen joulua Arkadian Alkoon saapuu. Kyseessä siis Alkon erikoisvalikoiman tuote, jonka ostomäärä on ollut 840 pulloa.

Olut oli sameaa ja meripihkanväristä. Oluessa oli sitruksinen ehkä greippimäinen jotenkin tumma tuoksu. Tummalla tarkoitan sitä, ettei tuoksu ollut ihan kirpeän pistävimmästä päästä. Maussa oli samaa greippimäisyyttä sekä reilusti humaloinnin katkeroa. Mielestäni maussa myös huomasi, että potkua oli lähes seitsemän volttia. Tiedä sitten onko pitkä säilytys vaikuttanut oluen makuun. Vahvemmat oluethan yleensä kestävät säilytystä paremmin, mutta mene ja tiedä.

Maku oli perusluonteeltaan kuiva ja runsaan humalainen. Omaan makuuni tuntui, että oluessa oli liikaa katkeroa, sillä mukana ei ollut riittävästi hedelmäisyyttä tai makeutta tukemassa makua. Humalointi kävi päälle kuin yleinen syyttäjä, mutta tuopin huvetessa humaloinnin kanssa alkoi päästä sinuiksi. Tällaiseen lämpimään syysviikonloppuun tämä on ehkä hieman turhan stydiä tavaraa, mutta voisin nähdä itseni siemailemassa tätä jouluna punaisessa villapaidassa ja Reinot jalassa. Kesäpäivään tai lämpimään syyspäiväänkin sopii ehkä paremmin Sierra Nevadan Pale Ale.

Kun suu oli vihdoin tarpeeksi turtunut oluen runsaaseen humalointiin, alkoi sieltä alta pilkistellä myös hiven hedelmäisyyttä. Kyseessä ei ole mikään easy driking -olut ja mielestäni maku oli aavistuksen kompleksinen eli muuttui joka puraisulla. Runsaasta humaloinnista huolimatta tai juuri sen takia, pohjimmiltaan pidin kyllä mausta.

Jackson kuvailee SNCA:a näin:
"Its winter holiday Celebration Ale is typically aromatic and lively in flavour, with hints of oily dark chocolate and lots of lemony hop bitterness. The variety of hops varies each year, and experimental growths are sometimes used."

Tummaa suklaisuutta en havainnut, mutta sitruunaista humaloinnin katkeruutta kylläkin. Mielestäni katkera maku tuo kyllä ennemmin mieleen greipin kuin sitruunan. Toki tuo vuotuinen vaihtelu käytetyissä humaloinneissa voi tuoda mukanaan sen, että vivahteet ovat vähän erilaisia kuin Jackon maistamassa vuosikerrassa. Valmistajan svuilta oluen faktoja tonkiessa silmiin osui myös maininta "famous for citrus and pine aromas". Kyllähän siinä semmoista männyn havujen tuoksun kaltaista odööriä oli sekä havujen kaltaista kitkerää makuakin. Ehkä tämä on vain joku joulusta kuusen kautta havupuihin johdettu mielikuva, mutta tuo lause upposi ainakin allekirjottaneeseen.

Yhteenvetona todettakoon, että APAt vaan rokkaa tai siis tämä taisi mennä humalointinsa kanssa jo IPAn puolelle, mutta pidin kyllä ja suosittelen koeilemaan jos kipakka humalointi ei pelota.

Hinta Alkon erikoisvalikoimassa 4,19 € / 0,35 l.

Sierra Nevada Celebration Ale 6,8 % pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentti 16 °P (valmistaja) tai 16,5 °P (Alko)
    •    väri 50, EBC
    •    katkeroaineet 65 IBU (valmistaja) ja 62 EBU (Alko)
    •    maltaina 2-tahoiset palet ja karamellimaltaat
    •    humalointina Cascade, Centennial ja Chinook
    •    hiivana alehiiva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti