perjantai 23. elokuuta 2013

70/100: Marston's Pedigree

Jackson: Pale Ale / Bottled Bitter
Protz: Pale Ale


Vuorossa tällä kertaa kuparinruskea englantilainen ale. Runsaasti hiilihappoja omaava olut tuoksui maltaiselle, muttei oikeastaan ollenkaan humaloidulle. Ensireaktio oli, että Karhulle maistuu. Jotain samanlaista melko mietoa maltaisuutta tässä mielestäni oli. Toki maku oli maltaisempi ja maukkaampi kuin Karhu, mutta  kuitenkin lajityypin miedoimmasta päästä.

Helposti lähetyttävä ja juotava olut. Olut maistui kuivalle ja tuntui ettei oluessa ollut jäännössokeria juuri ollenkaan. Maussa oli myös häivähdys hedelmäisyyttä sekä ripaus rusinaa.

Jackson hehkuttaa kirjassaan MP:tä näin:
"This is the most subtle and complex of all pale ales or bottled bitters…producing a beer of light, malty, nutty dryness and subtle, dessert-apple fruitiness."

Kompleksisuutta en oikein huomannut. Olut oli jääkaappikylmää eli ehkä  hivenen turhan viileää. Jacksonin tarjoilusuositus nimittäin olisi 13 °C. Kuivaa ja hieman hedelmäistä oli oma tuomioni ja Jacko on aika samoilla linjoilla.
Protz puolestaan kuvailee olutta opuksessaan seuraavasti:
"Pedigree has a delightful aroma of juicy malt, hop resins and tart fruit, all overlain by a renowned waft of sulphur that comes from the salt-rich water…Biscuity malt, spicy hops and apple fill the mouth…The finish has earthy, peppery hops, juicy malt, slight saltiness and further hints of apple."

Kai se on uskottava, että omenaa olisi pitänyt havaita oluessa. Pidin enemmän kyllä Jacksonin yksinkertaisesta ja suoraviivaisesta kuvauksesta. Protz käyttää lähes joka oluesta samoja fraaseja kuten "juicy malt", "peppery hops" tai "tart fruit".

Ihan kelpo olut, mutta ei mikään huikea makunautinto. Kiitokset jälleen R2 Da Manille tästä englannin tuliaisesta ja makuelämyksen mahdollistamisesta!

Marston's Pedigree 4,5 % pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentti 10,8 °P
    •    väri  30 EBC
    •    katkeroaineet 35 EBU
    •    maltaana Maris Otter pale (83 %) ja lisäksi glukoosisokeria (17 %)
    •    humalointina Fuggles ja Goldings
    •    hiivasta ei tarkempia tietoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti