keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

67/100: Jever Pilsener

Jackson: Pilsner
Protz: Pilsner


Ensimmäisenä Eestin saaliista tuoppiin kumoutui tämä saksalainen pilsneri. Vaaleankeltainen olut kaatui lasiin runsaiden kuplien saattelemana. Lasista lehahti nenään omaperäinen humalapitoinen tuoksu.

Myös maussa humalointi oli vahvasti läsnä. Oluessa oli humalan makua eikä ainoastaan katkeroa. Maku oli aika vivahteikas, mutta en osaa kuvailla sitä millään tutuilla adjektiiveilla. Tavallaan maku oli ihan jees, mutta olisin kaivannut siihen jotain tsekkipilsuista minulle tuttua kukkaisuutta ja hedelmäisyyttä. Nyt olut oli jotenkin tunkkaisen oloinen.

Jackson kuvailee olutta kirjassaan näin:
"Jever Pilsener is famous among beer lovers worldwide for its bitterness. …and has a tingling, almost rough dryness on the tongue. …Jever pilsener seems to have diminished slightly in character, but its dryness still makes it wonderful aperitif."

Kuivaa ja humalaista oli kyllä. Yhdyn tähän täysin.

Protz kuvailee JP:tä näin:
"It has a herbal, grassy and resinous aroma balanced by toasted malt and a faint hint of honey sweetness. Bitter hops burst on the tongue, while the finish has an iron-like bitter intensity with only a small walk-on part of malt."
 On kyllä vaikea laittaa tuota katkeruusastetta kartalle yhtä olutta maistelemalla. Omat makunystyräni ovat niin harjaantumattomat, että vaativat vertailukohdan maistelutilanteessa, jotta oluen katkeropitoisuudesta saa käryn. Tästä syystä pitäisi ottaa vaikka kaksi saman oluttyypin edustajaa yhtäaikaa maisteluareenalle, niin makuerot havaitsisi helpommin.

Ihan maukas pilsu. Voisin juoda toistekin. Ostettu Tallinnan Prisma expressistä. Tarkkaa hintaa en muista.

Jever Pilsener 4,9 % pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentti 11,5 °P
    •    väri 6 EBC
    •    katkeroaineet 40 EBU
    •    maltaana pale
    •    humalointina saksalaiset Hallertau ja Tettnang
    •    hiivasta ei tarkempaa tietoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti