tiistai 9. heinäkuuta 2013

66/100: Marston's Old Empire

Protz: India Pale Ale

Kullankeltainen englantilainen IPA kaatui tuoppiin viime perjantain ratoksi. Runsailla hiilihapoilla varustettu olut omasi maltaisen, mausteiden tuoksun. Myös maussa oli mausteisuutta sekä makeutta, jopa hieman hunajaisuutta ja kukkaisuutta. Jos Protz ei kuvaile maltaita keksimäisiksi, niin kummeksun, sillä itsekin tein tuon havainnon tällä kertaa. Olut oli kuin vaalea versio bitteristä: runsas humalointi, mutta hieman vähemmän maltaisuutta kuin perusbitskuissa.

MOE maistuu sellaiselle, millaiseksi miellän IPAn stereotyyppisesti: melko reipas humalointi ja itämaista mausteisuutta maussa. Tulee oikeasti Intia mieleen tätä sippaillessa. Olen tosin juonut parempiakin ipoja, mutta tämä pääsi nyt yllättämään. Vajaa kuukausi sitten maistelimme porukalla viittä IPAa puolisokkona ja tämä jäi aikalailla hännille oikeastaan kaikkien arvioissa. Itsekin pidin siinä seurassa tätä hieman tylsänä ja mauttomana. Ehkä hienoimmat vivahteet jäivät silloin havainnoimatta, sillä ennen maistelua oli tullut nautittua jo muutama neuvoa antava. Jälleen todistettiin lause, pessimisti ei pety, faktaksi. Kun ei ollut oikein kummoisia odotuksia, niin tuli positiivisesti yllätetyksi.

Olin yllättynyt miten maukkaalta olut nyt maistuikin. Humalointi oli erittän maukas ja oluen maku mausteisen vivahteikas. Hienoimmat sävyt taisivat viimeksi jäädä kokematta ja nyt niitä huomasi oluesta löytyvän. Olut jättää Young's Bitterimäisen hunajaisen maun naatiskelun jälkeen suuhun vellomaan.

Protz kuvailee olutta kirjassaan näin monisanaisesti:
It's a rich and luscious beer. It starts with the usual sulphury note you expect from Burton-brewed beers as a result of the high levels of sulphates in the water. Floral hops, succulent malt, vanilla and light citrus fruit soon break through on the nose, followed by juicy malt, hop resins and tart fruit in the mouth. The long finish is packed with biscuity malt, spicy hops and lemon fruit, and is wonderfully quenching."

Tulihan ne keksit sieltä lopussa. Vanilijaa ja sitruunaa en tullut löytäneeksi, mutta ehkä ne saisi sieltä kaivettua nyt kun osaisi etsiä. Kaiken kaikkiaan sanottakoon MOEsta, että yllättävän hyvää. Ei mikään oma ykkössuosikki, mutta kelpo juoma kuitenkin.

Hinta Alkossa 3,89 € / 0,5 l

Marston's Old Empire 5,7 % pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentti  13,1 °P
    •    väri 22,3 EBC
    •    katkeroaineet 36 EBU
    •    maltaana ainoastaan Optic pale
    •    humalointina Fuggles, Goldings ja Cascade
    •    sama hiiva kuin Marstonin Pedigreessä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti