tiistai 2. heinäkuuta 2013

65/100: Anchor Liberty Ale

Jackson: American Ale
Protz: Pale Ale


Tällä kertaa maisteltavana oli kullankeltainen samea Ameriikan herkku. Oluen tuoksu oli voimakkaan sitruksinen ja joukossa oli myös jotain hunajaista kukkaisuutta. Tämä voimakas sitruksinen humalointi oli läsnä myös maussa. Myös hunajaan viittaavat vivahteet olivat mukana.

Voimakas humalointi vaatii myös riittävän jäähdytyksen. Pidin olutta pari tuntia jääkaapissa ennen nauttimista, mutta valitettavasti se ei ollut tarpeeksi, vaan olut oli noin 15 asteista. Koska olut oli näin lämmintä, humalointi tuppasi peittämään kaiken alleen.

Olen tätä muutaman kerran aikaisemminkin särpinyt ja mielestäni tämä olut on ihan törkeän hyvä. Joissain nettikeskusteluissa olen törmännyt siihen, että oluen reseptiä olisi muutettu jossain vaiheessa. En tosin ole päässyt sitä edellistä makuversiota maistamaan, joten ei tarvitse lähteä nykyistä makua dumaamaan. Toimii meikäläiselle ja sehän riittää mulle.
Jacksonkin on harvinaisen monisanainen olutta kuvatessaan:

"It is hugely aromatic, though its bouquet is complex and rounded. The body is surprisingly light, but smooth and oily. The palate develops cleansing, appetizing, gin-like, lemon-rind flavours, and the finish is as dry as a Martini cocktail."

Protz kuvaa olutta kirjassaan näin:

"The finish of Liberty is long and lingering, becoming dry and bitter but with a fine balancing act of malt and citrus fruit. An awesome ale"

Ei yhtään turhaa hehkutusta. Tässä on todellinen kesäpäivän janonsammuttaja sellaista kaipaaville. Siihen tarkoitukseen sopivan sitruksinen, mutta toki myös makua löytyy, joten ei tätä ihan ykkösellä huiviin kulauta. Suosittelen erittäin lämpimästi.

Hinta Alkossa 3,79 € / 0,355 l.

Anchor Liberty Ale 5,9 % pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentti  13,9 °P
    •    väri 23,1 EBC
    •    katkeroaineet 34 EBU
    •    2-tahoiset ohramaltaat
    •    humalointina Cascade
    •    hiivasta ei tarkempia tietoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti