torstai 20. kesäkuuta 2013

64/100: Newcastle Brown Ale

Jackson: Brown Ale

Tuoppiin kumoutui tällä kertaa englantilainen kuparinvärinen brown ale. Oluen tuoksu oli maltainen ja ehkä aavistuksen paahteinen.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun maistan NBA:ta, mutta kertaakaan en ole oikein päässyt sisään tähän olueen tai mitenkään innostunut. Suomeksi sanottuna en ole pitänyt mausta. Tämä oli periaatteessa hyvä lähtökohta, sillä odotuksest olutta kohtaan eivät olleet korkealla. Pessimistihän ei pety ja niin kävi tälläkin kertaa, vaikkei tästä nyt mitään mustaa hevosta olutsuosikkien listalle noussutkaan.

Oluen maku on periaatteessa makea ja mieto. Humalointi on miedosta päästä ja oluessa on siirappista makeutta. Vähän tulee taas joku sokerilitku mieleen. NBA on todellista easy drinking -osastoa. Humaloinnista tulee jotenkin mieleen peruslageri tai pilsneri, muttei ale. Pikkuhiljaa olutta särpiessä alun makeus hävisi ja humalointikin alkoi potkia hieman enemmän. Humalointi oli lähinnä mukana makuna eikä oluessa ollut paljoa katkeroa ja ns. jälkipotkua. Voisi sanoa, että loppua kohti olutnautinto hieman parani, muttei riittävästi.

Jackson kuvailee NBA:ta kirjassaan näin:
"This paler, drier style of brown ale was launched in 1972. …If it is not excessively chilled, or gulped, this beer has a surprisingly nutty, flowery, winey delicacy."

Tiedä sitten miten paljon tuota hienostuneisuutta on oluen nykyversiossa jäljellä. Kyseessä on niin suosittu keskilinjan kulkija, että veikkaanpa markkinamiesten modanneen reseptiä vielä myyvempään muotoon Jackon kirjan julkaisun jälkeen.  Kyseessä on kuitenkin Alkon sivujen mukaan Britannian myydyin pulloale. Yksi selitys oluen maistelun alussa tuntuneeseen makeuteen saattaa löytyä valmistusaineista, sillä pullon kyljen mukaan eräs ainesosa on glukoosisiirappi. Lisäksi olueen on käytetty myös vehnää ja väriainetta.

Tuskin tulee paljoa tätä osteltua. Voihan sitä taas vaikka viiden vuoden päästä testata, onko maku yhä suurin piirtein ennallaan.

Hinta Alkossa 2,48 € / 0,33 l. Saatavissa myös monista maitokaupoista. 

Newcastle Brown Ale 4,5 % pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentti  10,2 °P
    •    väri 50,2 EBC
    •    katkeroaineet 16 EBU
    •    maltaina Alkon mukaan vaaleat maltaat ja karamellimaltaat.
    •    lisäksi vehnää ja glukoosisiirappia
    •    humaloinnista ei tarkempia tietoja
    •    hiivasta ei tarkempia tietoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti