tiistai 11. kesäkuuta 2013

63/100: Fuller's 1845

Jackson: Strong Ale

Hotellihuoneen yksinäisyyteen lohtua toi lasiin kaatunut kuparinruskea englantilainen strong ale. Oluessa oli erittäin maltainen tuoksu, jossa oli myös hedelmäisyyttä. Myös maussa oli paahteista mallasta sekä hedelmää, mutta voimasuhteet olivat kääntyneet niin, että hedelmäisyys tuntui voimakkaampana. Lopussa oli myös kelpo kiksaus humaloinnin katkeruutta.

Ihan kelpo-olut, mutta nyt ei kyllä ollut sopiva olotila tämän nauttimiseen. Yli 25°C sisälämpötila ja ulkona vietetty päivä olivat vaatineet veronsa ja keho olisi kaivannut jotain virkistävää, ehkä kirpeää janonsammuttajaa. Lähes huoneenlämpöinen ale ei ollut ihan se mitä sillä hetkellä siinä ympäristössä kaipasin.

Olut ei kuitenkaan ollut siis pössömpi. Täyteläinen ja makea ale maistui makoisalle. Oluessa oli myös hedelmäisyyttä, ehkäpä appelsiinin vivahteita.
 Jackson kuvailee olutta kirjassaan näin:
"It has a sherbety, orangey aroma; a smooth, liqueur-like body; faintly chocolatey, toasty malt flavours; and a crisp, very dry finish. For a relatively strong ale, it is perilously easy to drink."

Appelsiini mainittu. Suklaata meikäläinen ei kyllä mausta yllätys yllätys löydä, mutta semmoista paahteista kitkeryyttä siellä kyllä oli hiven. Täytyy ostaa toistekin. Ehkä syssymmällä tai talvella. Ei mikään hellekelien herkku, paitsi ehkä tarpeeksi viilennettynä.

Fuller's 1845:n valmistaminen muuten aloitettiin armon vuonna 1995 panimon 150-vuotisen taipaleen juhlistamiseksi.

Hinta Alkossa 3,98 € / 0,5 l.

Fuller's 1845 6,3 % pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentti  15,8 °P
    •    väri 51,5 EBC
    •    katkeroaineet 42 EBU
    •    maltaista ei tietoa
    •    humalointina Goldings
    •    hiivasta ei tarkempia tietoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti