lauantai 4. toukokuuta 2013

55/100: Robinson's Old Tom

Jackson: Old Ale/Barley Wine
Protz: kategoriassa "Old Ales, Barley Wines & Vintage Ales"


Kirkkaan tummanruskea Vanha Tomppa ei juurikaan vaahdonnut lasiin kaadettaessa. Oluessa oli vahvan maltainen ja hieman kukkaisen humalainen tuoksu.

Oluen maku oli voimakkaan humalainen ja ensipuraisulla olin aivan varma, että olut maistui samalle kuin omatekoinen Chichuni. Oli pakko avata pullo ja maistaa oliko tosiaan näin. No asiahan ei ollut ihan niin. Voi olla, että Chichun maku on jonkin verran pullossa hengaillessaan muuttunut tai sitten vain muistikuvani pettivät. Chichun humalointi oli paljon ruohoisempi ja humaloinnissa ei juuri ollut katkeroa. Toisin kuin OT:ssa, jossa maistui myös hieman runsas alkoholi. Chichu oli aika yksiulotteinen Old Tomin monivivahteisuuden rinnalla.

Tompassa oli voimakkaan humaloinnin lisäksi hieman viinimäinen maku. Rypälettä tai luumua tai jotain vastaavaa. Lievästi myös makeutta eli voisi sitä sanoa ehkä rusinaksikin. Hedelmäisen tumma maku. Ei semmoinen hedelmäisen raikas kuin useissa pale aleissa.

Tavallaan oluen maku kokonaisuudessaan muistutti hieman Orkney Skullsplitteriä, mutta ilman äklömakeutta. Tähän varmasti vaikutti erilainen humalointi, joka oli hieman happamampi ja kitkerämpi. Lisäksi Old Tomin maussa oli jotain juuren tai kahvin kitkeryyttä.
Jackson sanoo ROT:ista kirjassaan seuraavaa:
"Old Tom has huge roundness of flavours, suggestions of cherry brandy, and a distinctive dryness in the finish."

Se hedelmänmaku jonka havaitsin taisi olla kirsikkaa eikä rypälettä. En vaan osannut täysin tunnistaa makua. Jacksonin mukaan kyseessä on täysmallasolut, (Alkon sivujen mukaan puolestaan ei) johon on käytetty pale ale-, kristalli- ja suklaamaltaita eli samoja makumalitaita kuin Chichussa. Humalointina on Goldings ja Chichussa Fuggles.

Protz puolestaan kuvailee olutta kirjassaan näin:
"Old Tom has a ripe vine fruits aroma with a delicious hint of chocolate as well as peppery hop resins. Port wine, dark malt, chocolate and bitter hops fill the mouth, while the long and complex finish offers an increasing rich vinous fruitiness and a solid underpinning of bitter hops."

No ehkä siellä oli rypälettä ja kirsikkaa. Ei pitäisi pyörtää sanojaan näin helposti, vaan luottaa omaan makuaistiin. Juurimainen kitkeryys, jonka maistoin varmasti johtui suklaamaltaista. En vain maista sitä suklaata ikinä, vaan enemmän jotain kitkeryyttä, jonka suklaamallas oluissa saa aikaan. Kyllä Protz vie ammattilaisista tällä kertaa mielestäni voiton oluen kuvailussa.

Kokonaisuudessaan kyseessä on kelpo-olut. Ei tästä mitään suosikkia noussut, mutta kompleksisuudessaan varmasti toisenkin maistamisen arvoinen.

Hinta Alkossa 3,68 € / 0,33 l

Robinson's Old Tom 8,5 % pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentti  20 °P
    •    väri 110 EBC
    •    katkeroaineet 35 EBU
    •    maltaina pale ale-, kristalli- ja suklaamaltaat + Alkon sivujen mukaan myös glukoosisiirappia
    •    humalointina Goldings
    •    hiivasta ei tarkempia tietoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti