perjantai 31. toukokuuta 2013

60/100: Franziskaner Hefe-Weisse Dunkel

Jackson: Dark Wheat Beer

Rakkaalla lapsella on monta nimeä: Hefe-Weisse Dunkel, Hefe-Weissbier Dunkel, Dunkel Weissbier. Kyse on kuitenkin kaikissa tapauksissa yhdestä ja samasta oluesta.

Sameanruska banaanisella tuoksulla varustettu tumma hefe kaatui tuoppiin muodostaen vain vähäisen vaahtokukan. Lähes yhtä nopeasti kuin vaahtokukka, katosi myös maistajan alkuinnostus olutta siemaillessa. Maussa oli samaa banaanisuutta kuin tuoksussakin ja myös makeutta. Yllätyin ettei oluen tumma väri juurikaan maistunut, vaan mielestäni olut muistutti hyvin paljon perushefeä.

Maku oli oikeastaan jopa hieman vetinen ja omaan makuuni turhan mieto. Tosin tarjoilulämpötilakin oli reilusti alle 10 °C. Makeuskin katosi jossain vaiheessa oluesta. Veikkaan, että aluksi maku oli voimakas, koska makuaisti oli vielä kunnossa. Pienen siemailun jälkeen kylmä olut turrutti makuhermot ja jälleen tuopin loppuvaiheilla makuaisti palautui, kun olut oli hieman lämmennyt. Sama ilmiö on toistunut useamminkin, esimerkiksi Aventinuksen kohdalla.

Tästä oluesta ei vain jotenkin saa irti mitään. Tavallaan se ei ole ehkä ihan niin huono kuin edellä kerrotusta voisi päätellä. Olut on oikeastaan melko maukas, mutta vähän turhan pliisu. Kun tarkkaan puntaroi, niin Dunkel on ehkä hieman maltaisempi kuin tavallinen hefe, mutta suurta eroa en kyllä maistanut. Pitäisi ottaa vertailua rinta rinnan.
Jackson kuvailee olutta krijassaan näin:
"This brew has a toffeeish malt aroma, and a creamy, grainy palate. It finishes with some spiciness, suggesting cinnamon and pepper."

No en kyllä nyt ollut yhtään samoilla linjoilla. Kuvailu tuntuu kyllä ihan jonkun muun oluen kuvaukselta. En kyllä osaisi yhdistää oikein mitään näistä kyseiseen olueen. Taas huomattiin millainen tuohisuu tätä blogia pitää. Ei kyllä noussut omaan hefejen top seiskaan.

Hinta Alkossa 3,73 € / 0,5 l.

Schneider Aventinus 5 % pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentti  11,7 °P
    •    väri 432,5 EBC
    •    katkeroaineet 9,9 EBU
    •    maltaina vehnää ja ohraa, mutta suhteesta ei tietoa
    •    humaloinnista ei tarkempaa tietoa
    •    hiivasta ei tarkempia tietoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti