sunnuntai 26. toukokuuta 2013

59/100: Schneider Aventinus

Jackson: Wheat Double Bock / Weizenbock
Protz: Weizenbock


Tällä kertaa tuopintäytteenä oli saksalaissävytteisen Mestarien liiga -finaalin kunniaksi vehnäinen saksanmaalainen, joka on yksi lempioluistani. Tämä sameanruskea nektari kaatui tuoppiin muodostaen pinnalleen juuri oikeankokoisen vaahtokukan.

Tuoksussa oli vehnäoluelle ominainen hiivan tuoksu. Oluen maku oli tutun banaaninen, mutta lisukkeena tavallseen vehnäolueen nähden oli voimakas humalointi. Myös alkoholi pilkisteli maussa, mutta ei häiritsevänä. Aventinus ei todellakaan ole mitään kevyttä kamaa, eivätkä kaikki vehnäoluen ystävät varmastikaan tälle lämpene. Omalla kohdallani suhde oli aikanaan heti alusta asti kiihkeä, voisi puhua jopa rakkaudesta ensisiemauksella.

Aventinuksen maku on kompleksinen: joka puraisulla olut maistuu hieman erilaiselle. Aluksi maku tuntui suussani makean toffeiselta. Vähän ajan päästä makeus oli kadonnut ja olut tuntui jotenkin happamalta, mutta sitten makeus taas palasi. Lisäksi maussa on pieniä vivahteita jotka maistaa joka puraisulla hieman eri tavalla. Banaanifleivärin lisäksi oluessa oli myös jokin legendaarisen juicy fruit- purkan tyyppinen banaanifleivörin sielunkumppani. Saman maun olen maistanut myös mm. La Chouffessa ja blogin saksalaisissa hefeissä, mutten ole osannut pukea sitä tällä tavoin sanoiksi.
Jackson hehkuttaa Aventinusta kirjassaan näin:
"With its alcoholic warmth and layers of malty complexity, balanced by clovey spiciness, figgy, raisiny fruitiness, and Champagne-like acidity and sparkle, Aventinus is a truly remarkable beer."

Allekirjoitan tämän lausunnon. Olin muuten maistelutilanteessa niin fiiliksissä siitä, kun pitkästä aikaa pääsin maistanaan Avea, että jumiuduin tuohon banaanifleivörin makosteluun. Tästä syystä en oikein osannut maistella muita maun aspekteja. Rusina oli kyllä vahvasti läsnä maussa, näin jälkikäteen mietittynä. En vaan tullut kirjanneeksi asiaa maisteluhetkellä.

Protz kuvailee olutta puolestaan tähän tapaan:
"…has a rich spices, raisins and chocolate aroma and palate, with more spices, fruit and cloves in the finish."

Suklaata en kyllä saa kaivettua tästä(kään) vaikka mikä olisi. Yhteenvetona sanottakoon, että suosittelen maistamaan ja ihastumaan.

Hinta Alkossa 4,19 € / 0,5 l.

Schneider Aventinus 8,2 % pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentti  18,7 °P
    •    väri 43, EBC
    •    katkeroaineet 17 EBU
    •    maltaina puolet ja puolet vehnää ja ohraa
    •    humalointina Hallertau
    •    hiivasta ei tarkempia tietoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti