keskiviikko 15. toukokuuta 2013

58/100: Kaltenberg König Ludvig Dunkel

Jackson: Dark Lager
Protz: Black & Dark Lagers

Tumma punaruskea saksalainen kaatui tuoppiin runsaiden hiilihappojen saattelemana. Autenttisesta Made in Germany -tuopista nautittu olut omasi miedon maltaisen tuoksun.

Maku oli hennon tumma ja maltaisen paahteinen. Maku oli valjuudessaan iso pettymys. Oluessa oli mieto katkerohumalointi, mutta maku oli kokonaisuudessaan aika mitään sanomaton. Tämä ei ollut läheskään yhtä maukas kuin esimerkiksi tsekkiläinen Staropramen.

Maku oli kuiva ja hapan, melkein jopa sitruksisen hapan. Oluen tummasta väristä huolimatta maltaat eivät juurikaan tule maussa esiin. Maku ei vain iske meikäläiseen. Tämä olut on mielestäni happaman kitkerää litkua, jota ei kannata juoda kuin ehkä 5,1 prosenttinsa takia humalahakuisesti. Ei siis mikään makunautinto ainakaan meikäläiselle. Peruslageria hieman humaloidumpi tumma ja hapan, siinä tuomioni.
Jackson kuvailee olutta kirjassaan seuraavasti:
"… is light-bodied for the style, but smooth and textured, with suggestion of coffee and figs."

Kevytrunkoinen indeed. Kahvin ja viikunan vivahteet ovat niin hentoja etteivät omat aistini niitä rekisteröineet.

Protz puolestaan runoilee kirjassaan näin:
"… is chestnut coloured, with a pronounced roasted malt, coffee, figs and floral hops aroma. Dark grain and fruit flavours crowd the palate, followed by a long, spritzy, quenching finish dominated by vine fruits, coffee and gently bitter hops."

En kyllä itse kykenisi moiseen monisanaisuuteen tämän oluen kohdalla kuin ehkä kahden promillen humalassa. Ehkä niitä vivahteita siellä on, mutta ne ovat niin hentoja etten niitä löytänyt.

Hinta Alkossa 3,49 € / 0,5 l.

Kaltenberg König Ludvig Dunkel 5,1 % pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentti  12,2 °P
    •    väri 54,4 EBC
    •    katkeroaineet 22 EBU
    •    maltaina pale, tumma ja paahdettu
    •    humalointina Hersbrucker ja Tettnager
    •    hiivasta ei tarkempia tietoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti