torstai 9. toukokuuta 2013

57/100: Staropramen Dark

Jackson: Dark Lager

Runsaat kuplat omaava tsekkiläinen kaatui tuoppiin vain vähäisen vaahdon saattelemana. Punertavan tummanruskean värinen olut tuoksui mielestäni maltaisen tsekkimäiseltä. Samantyyppinen miellyttävä tuoksu siis kuin Budějovickýssäkin.

Oluen maku on paahteisen maltainen ja täyteläinen. Hapot tuntuvat suussa voimakkaina eli tämä oli aikamoinen vastakohta edelliselle irkkustoutille, josta hapot puuttuivat tyystin. Muuten maku on kyllä samantyyppinen kuin irkussa, tosin humalointi oli maukkaampi ja vähemmän katkeroineen. Maku oli paahteisen kahvimainen, mutta melko mieto. Solid stuff, tosin muutaman hörpyn jälkeen jää vähän valjuksi.

Humaloinnin maku on jälleen kerran jotenkin makean kukkainen, en osaa sitä sen paremmin kuvailla: perustsekkimäinen. Maukas olut. Toimisi varmaan hyvin ruuan kyytipoikana, koska ei ole liian vahvan makuinen. Toisaalta maku ei ole myöskään vetinen, kuten mielestäni muutamat maistamani suomalaiset tummat lagerit ovat olleet.
Jackson kuvailee olutta opuksessaan näin:
"This is light-bodied, but soft and smooth, with malty licorice or aniseed notes and an underlying flowery hop. Try it with fennel sausages."

Eli kukkaista humalointia on ja toimii makkaran kera. Anista tai lakritsia en kyllä havainnut, mutta muuten aika samoilla linjoilla Beer Hunterin kanssa.

Kyllä tsekit osaa panohommat. Ainakin tekevät oluita, jotka ovat omaan makuuni. Varmaan pitäisi joskus kokeilla tummaa Budějovickýä, josko se olisi samantyyppinen kuin tämä. Pienenä matkailuvinkkinä mainittakoon, että Jacksonin mukaan Prahasta löytyy Staropramen maukkaampaakin tummaa lageria kuuluisasta panimopubista U Flekusta.

Staropramen Dark 4,4 % pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentti  11,25 °P
    •    väri 75 EBC
    •    katkeroaineet 20 IBU
    •    maltaista ei tarkempaa tietoa
    •    humaloinnista ei tarkempaa tietoa
    •    hiivasta ei tarkempia tietoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti