torstai 2. toukokuuta 2013

53/100: Duvel

Jackson: Belgian-style Strong Golden Ale
Protz: Golden Ale


Samea keltainen belgialainen kaatui tuoppiin runsaan vaahdon saattelemana. Oluessa oli voimakas perusbelgialaistyyppinen humalan tuoksu sekä ripaus hiivaa. En osaa paremmin tuota tuoksua kuvata, mutta kyllä sen heti haistaa minkä maalainen olut oli kyseessä. Myös maussa humala oli voimakkaana läsnä. Metallisenmakuinen humalointi ei kuitenkaan omannut samanlaista kitkerää voimakkuutta kuten englantilaisissa aleissa (bittereissä) tuppaa olemaan.

Olut oli lähes huoneenlämpöistä, sillä en kiireeltäni kerennyt odotella Alkosta noudetun oluen jäähtymistä. Pullon kyljessä luki suositus 6°C ja Jacksonkin neuvoo nauttimaan oluen 10 asteisena. Koska olut oli niin lämmintä, maistui humalointi voimakkaampana kuin olisi ollut tarpeen ja peitti lähes kaiken muun alleen. Olin kuitenkin maistavinani oluessa vanilijaa ja mausteisuutta. Ihan banaania en löytänyt, mutta läheltä liipattiin.

Olen juonut Duvelia aiemminkin, joten tiedän suunnilleen miltä se kylmänä maistuu. Se on oiva, mutta petollinen kesäisen janon sammuttaja. Petollinen siinä mielessä, että riittävän jäähdytettynä runsaan alkoholiprosentin omaavasta oluesta haihtuu alkoholin maku. Nyt se kuitenkin oli läsnä eikä makunautinto ollut aivan samanlainen kuin riittävästi jäähdytetyssä oluessa.
Jackson kertoo oluesta kirjassaan seuraavaa:
"The brew is extremely fragrant, and has flavours reminiscent of orange zest, pear brandy, green apples, and the lightest touch of smooth, stony dryness."

Protz sanoo kirjassaan puolestaan näin:
"Duvel has a full, rich bouquet of hop resins, pear fruit and lightly toasted, biscuity malt. Fruit and hops dominate the mouth before the immensely long, warming finish develops an astonishing array of perfumy hops, rich pear fruit and juicy malt characteristics."

Jotain parfyymintuoksua oluessa kyllä oli, mutta pahasti jäivät hedelmät omilta makunystyröiltä huomaamatta. Ehkäpä pieni jäähdytys olisi voinut hieman auttaa asiaan. Duvelin mausta kyllä huokuu panimomestareiden osaaminen. Maku tuntuu monivivahteiselta ja jykevältä. Jos et vielä ole maistanut, niin kokeile ihmeessä. Ehdoton kesäjuoma!

Hinta Alkossa 3,82 € / 0,33 l

Duvel 8,5 % pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentti  16,9 °P
    •    väri 7,1 EBC
    •    katkeroaineet 25,5 EBU
    •    2-tahoiset kesälajikkeet Ranskasta ja Belgiasta mallastettu vartavasten panimolle
    •    humalointina Saaz ja Styrian Goldings
    •    hiivana skotlantilaisesta McEwans Exportista eristetty ja viljelty kanta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti