maanantai 22. huhtikuuta 2013

51/100: Orkney Skullsplitter

Tuli viikonloppuna suoritettua täsmäisku Helsinki Beer Festivaleille. Ennakkosuunnittelun kautta maisteltaviksi valikoitui kaksi skottilaista, jotka Jackson mainitsee kirjassaan. Hieman pyyhkeitä festivaalijärjestäjille siitä, ettei puoliakaan festareiden oluista ollut viikkoa ennen festivaalia listattuna nettisivuille. Nämä kaksi nyt testattua hiivaa olivat siinä vaiheessa ainoat tämän blogin kannalta maistamisen arvoiset oluet nettisivuilla. Noh, jäipähän muutama kolikko olutharrastajan kukkaroon ja maksakin kiittää.

Jackson: Strong Scottish Ale / Wee Heavy

Päivä lähti käyntiin ihan kunnon kamalla. Harmi kyllä eri oluttyypeille sopiviin tarjoilulämpötiloihin ei oltu kyseisessä myyntipisteessä panostettu, vaan kaikki oluet odottivat ostajaa jääkaapissa (onneksi edes) sulassa sovussa. Tuoppiin kaatui sameanruskea skottilainen vahva ale. Jacksonin tarjoilulämpötilasuositus on 13°C, jonka alle mentiin rutkasti. Oluen tuoksu oli hiivaisen simamainen.

Maku oli myös simamainen ja alkoholi puski hieman maussa läpi. Maussa oli hiven hedelmäisyyttä ja rusinaa. Oluessa on paljon pieniä nyansseja ja joka puraisulla siitä tuntui löytyvän aina hieman jotain eri kulmaa. Olut on lähes nimensä veroinen ja humalointi oli erityisen tuhtia tavaraa. Humalointi oli maultaan hieman hapan ja sen maku jäi viipyilemään suuhun. Suutuntuma oli samettinen ja oluen kuplat olivat erittäin pieniä. Vaikka humaloinnin maku oli happamahko oli olut itsessään melkoisen makea, jopa äklömakea. En juurikaan pidä tuosta voimakas humalointi ja äklömakeus -kombosta. Alku oli ihan ok, mutta puolenvälin jälkeen sippailu ei ollut enään niin herkkua.
Jackson kuvailee kirjassaan pääkallonpuolittajaa seuraavasti:
"It has raisiny, sweet aroma; a very creamy taste, developing flavours like a Dundee fruit cake dunked in port; and a toasty finish."

Olihan tuo aikamoinen pläjäys ja maussa oli paljon vivahteita. Olut oli vain omaan suuhuni liian makea. Jos makeus ei haittaa, niin voin kyllä suositella tätä esimerkiksi sateisen syysillan lämmikkeeksi.

Hinta Olutfestivaaleilla suolainen 9 € / 0,33 l.

Orkney Skullsplitter 8,5 %, pähkinänkuoreen ei löytynyt mitään tarkempia tietoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti