perjantai 19. huhtikuuta 2013

50/100: Goose Island India Pale Ale

Protz: India Pale Ale

Kullankeltainen IPA kaatui tuoppiin projektin saapuessa puolimatkan krouviin. Täytyy sanoa, että tämän oluen nauttiminen oli todella hieno tapa tehdä se. Oluessa oli miellyttävä kukkaisen hedelmäinen tuoksu. Maku seuraili tuoksua ja oli sitruksisen hedelmäinen ja oli mukana mielestäni myös hiukan appelsiinia. Jäljessä saapui mukava potku humalointia, joka ei kuitenkaan ollut liian voimakas, vaan oli hyvin sopusoinnusa makumaailman kanssa.

Omasta mielestä tämän oluttyylin ongelma on usein liian päällekäyvä humalointi, joka on jotenkin irrallinen makuun nähden tai vaan liian stydi meikäläisen makuun. Tässä oluessa sitä ongelmaa ei ollut, vaikka pidänkin yleensä enemmän APA:sta tai PA:sta kuin IPA:sta. Humalointi oli ihan äärirajoilla omaan makuuni, mutta koska voimakas humalointi oli myös hyvänmakuinen, ei se härinnyt makunautintoa. Lisäksi, jos humalinti olisi ollut miedompi, olisin väittänyt olutta liian pliisuksi omaan makuuni, kuten taisin mainita jo Landlordinkin kohdalla. Suuhun jää humaloinnista viipyilemään kukkaisen hunajainen miellyttävä maku.
Protz juttelee oluesta opuksessaan tähän tyyliin:
"It has an entrancing aroma of bitter oranges, spicy hops and a cracker biscuit maltiness. In the mouth a full, rich fruitness balances the bitter edge of the hops, and there is a superb undelying juicy malt note. The persistent finish has an iron-like intensity from the hops, more bitter, tangy fruit and a lingering, delightful malt character."

Mausteinen humalointi hämää kyllä meikäläistä, en ole vielä oikein löytänyt sen syvintä olemusta eli bongannut milloin kyseinen maku tai tuoksu esiintyy oluessa. Meinasin muuten sanoa, että humaloinnissa oli hieman metallinmakua, mutta niin tuntuu hetkellisesti mielestäni olevan melkein kaikissa voimakkaammin humaloiduissa oluissa kuten pilsnereissä. Protz muuten mainitsee kirjassaan, että GIIPA on yksi maailman voimakkaimmin humaloiduista oluista 55 EBU-yksiköllään. Olen ehkä alkanut oppia tuohon voimakkaampaan humalointiin tai sitten vain sen maukkaus vei huomion sivuun katkeron määrästä.

Yhteenvetona sanottakoon, että kyseessä on kyllä loistava olut. Jos esim. pitää Brooklyn lagerista, niin uskoisin että tämäkin uppoaa.

Hinta Alkossa 4,07 € / 0,355 l.

Goose Island India Pale Ale pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentti  15,5°P
    •    väri 25 EBC
    •    katkeroaineet 55 EBU
    •    maltaina pale alet Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta
    •    humalointina Alkon sivujen mukaan Pilgrim, Styrian Savinjski ja Cascade, kuivahumalointina Casacde ja Centennial. Protzin mukaan Cascade, Mount Hood, Saaz ja Styrian Goldings
    •    hiivakanta tuotu Euroopasta, ei sen tarkempia tietoja



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti