keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

47/100: Belhaven St Andrews Ale

Protz: Scottish Ale

Kuparinvärinen hyväntuoksuinen skotlantilainen kaatui tuoppiin tällä kertaa. Voimakkaassa miellyttävässä tuoksussa oli paljon paahteista mallasta ja ripaus ruohoista humalaa.

Maku seurasi tuoksua ja humalointi tuki hyvin paahteista maltaan makua. Maussa oli joku jännä twisti, jota en osaa sanoin kuvailla. Se ei ole ihan paahteisuus eikä myöskään savunmaku, mutta joku siitä välimaastosta. Katsotaan onko Protz pukenut omien makunystyröitteni aistimukset sanoksi omassa analyysissään.

Kokonaisuudessaan oluen maku oli mieleeni. Hyvä tuoksu loi kovat ennakko-odotukset makua kohtaan. Ne täyttyivätkin, ainakin osittain, Maku oli hyvä, mutta jollain tapaa olisin kaivannut vielä jotain enemmän. Oluen väri jo enteili maltaisuutta, jota oluesta löytyikin mukavasti. Suomeksi sanottuna vähän lisää munaa. Nyt olut oli hieman pliisu, muttei kuitenkaan huono. Ehkä humalointi olisi saanut olla hiheman voimakkaampi. Ei St. Andrews sentään mikään vesitetty Bishop's Fingeri, ole muttei minun kirjoissani myöskään samaa tasoa kuin Landlordi.
"…is dry hopped in cask, and this gives it a big peppery note from aroma to finish. Toasted and nutty grain and tart fruit are also evident on aroma and palate, with a long, bitter-sweet finish packed with rich grain and fruit notes that finally becomes dry and bitter."

En tiedä onko se sitten tuo pähkinäisyys, jonka oluessa maistan. En kuitenkaan ihan pähkinäksi sitä itse kuvailisi, mutta ehkä se on jotain sinne päin. Minusta humaloinnissa oli jotain ruohomaisuutta, mutta Protzin mielestä pippuria, voipi olla niin.

Tätä täytyy ehdottomasti ostaa toistekin. Toistaiseksi paras tällaisista paahteisenmakuisista aleista, joita ovat olleet ainakin Bishop's Finger ja Brains SA.

Hinta lähi-S-marketissa muistaakseni 3,59 € / 0,5 l.

Belhaven St Andrews Ale 4,6 % pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentista ei tietoa
    •    väri 35 EBC
    •    katkeroaineet 36 (EBU tai IBU)
    •    maltaina Pipkin pale, black ja crystal
    •    humalointina Fuggles, Goldings ja WGV
    •    hiivasta ei tarkempia tietoja




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti