perjantai 29. maaliskuuta 2013

45/100: Budějovický Budvar

Jackson: Golden Lager
Protz: Pale Lager


Kirkas kuparinvärinen tseki kaatui huikeaan tuoppiin. Oluessa oli maltainen erittäin miellyttävä tuoksu. Perussuomilaagerit eivät ikinä tuoksu tällaiselle! Taisi tuoksussa olla myös hiven humalaa, mutta yllättävän paljon mallasta.

Oluen makukin oli maltainen. Olut oli hieman liian kylmää maisteltavaksi, mutta saunan päälle se sammutti mukavasti janon. Taisi olla noin 5°C lämpöistä eli ainakin viisi astetta liian kylmää. Maku ei siis aivan päässyt oikeuksiinsa, mutta sen verran usein tullut tätä maisteltua, että tiedän kyllä mille olut pääpiirteissään maistuu. Tosin viime kerrasta oli kulunut jo jonkin verran aikaa.

Oluen humalointi on maukas eikä liian voimakas. Muutenkin kokonaisuus on todella tasapainoinen ja maukas. Uskomatonta miten pienillä vivahteilla maku on saatu niin runsaaksi. Tätä juodessa miettii, miksi suomilagerit eivät ole tällaisia vaan yleensä paljon tunkkaisemman makuisia.
Jackson ei puhu halaistua sanaa tästä oluesta, mutta puhuu yleisesti Budějovickýn kaupungin oluista verrattuna Pilsenin pilsnereihin:
"While they (pilseniläiset) empahisize the hop, their similar, more southerly rivals from the brewing city of Budweis (also known as České Budějovice) lean towards a light, smooth, maltiness."

Protz kuvailee makua seuraavasti:
"Budvar has a rich malt and vanilla aroma, it is quenching in the mouth with a floral hop character, and the finish has a fine balance of juicy malt, tangy hop resins and a delicate hint of apple fruit."

Vanilija ja omena jäivät kyllä itseltä huomaamatta, mutta jotain kukkaisuutta tai hedelmäisyyttä oluessa tosiaan kyllä oli.

Täytyy kyllä jatkossa tarttua Budvariin, jota muuten Protzin mukaan myydään jenkeissä Budweiserin kanssa käytyjen oikeuskiistojen takia nimellä Czechvar, hieman useammin.

Hinta lähi-S-marketissa 2,99 € / 0,5 l.

Tämähän on alunperin 5 prosenttista olutta, mutta vientisyistä ilmeisesti Suomesta saa kaupoista vain 4,5 % versiota, kun maitokaupassa ei viisprossasta saisi myydä eikä Alkosta tätä löydy. Harmi sinänsä, sillä ei maku vedenlisäämisestä varmasti ainakaan parane. Sinebrychoffilta näyttäisi löytyvän Budvaria "astiaoluena" eli ilmeisesti hanakaljana myynnissä ravintoloissa Suomessakin 5% versio. Täytyy tšekata sekin, jos kohdalle joskus osuu.

Budějovický Budvar 4,5 % pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentti 10,3 °P (5 %: 11,9 °P)
    •    väri 10 (5 %: 11,9) EBC
    •    katkeroaineet 20 (5%: 34 ) EBU
    •    maltaina määriläiset (Moraviasta) palemaltaat
    •    humalointina Saaz
    •    hiivasta ei tarkempia tietoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti