sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

44/100: Pilsner Urquell

Jackson: Pilsner
Protz: Pilsner

Vaalean kuparisen kirkas tsekkipilsu kaatui lasiin runsaan vaahdon kera, joka tosin kuihtui kasaan jo parissa minuutissa. Olisi varmaan pitänyt olla kapeampi pilsnerituoppi käytössä. Tuoksussa oli hieman mallasta ja aimoannos humalaa.

Tämähän on periaatteessa thö pilsner, johon muita pilsuja ehkä myös siksi tulisi verrata. Ja vertaaminen onnistuu periaatteessa hyvin meikäläiseltä siksi, että tätä yksinkertaisesti on tullut useimmiten pilsnereistä juotua.

Päällimmäisenä maussa oli hedelmäinen humalointi, jonka takaa maltaisuus ei oikein päässyt loistamaan. Tosin hieman enemmän kuin vielä vaaleammassa Radebergerissä. Sama tosin tuppaa olemaan kaikkien pilsujen kanssa, koska kyseessä on vaalea lager, jonka makua on vaan vähän "terästetty" humaloinnilla.

Hedelmäisen sitruksinen humalointi on hyvänmakuinen. Olut alkoi tuopissa loppua kohti hieman väljähtyä, vaikka melko hyvää kyytiä mielestäni juomaa lipittelin.
Protz ei kuvaile oluen makua, vaan heittää parisivuisen vuodatuksen siitä, miten Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen PU:n maku pilattiin. Syynä tähän oli siiryminen tammisista käymisastioista teräksisiin:

"Youger drinkers can never taste the old Pilsner Urquell. Enjoy what is on offer. I can only regret that you will never have the opportunity to drink the original, the classic, the peerless Pilsner."
Jackson on hieman samoilla linjoilla, muttei ihan yhtä radikaali:
"The famous Bohemian Saaz hop imparted the flowery, spicy aroma and bitter finish; the equally renowned Moravian barley malt provided a soft, delicious balance. Both characteristics have diminished slightly in recent years, but Pilsner Urquell is still one of the world's greatest beers."

Eihän Urquellissa sinänsä mitään vikaa ole, mutta vähän mietoa omaan makuuni.

Hinta-laatusuhde ei mielestäni PU:ssa ole kohdillaan: Lähi-S-Marketissa tölkissä 2,99 € / 0,5 l ja näköjään Alkossa 2,98 / 0,5 l. Köyhänä miehenä mielummin nappaan sitten vaikka Kukon pilsun, jos halvemmalla lähtee.

Pilsner Urquell 4,4 % pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentti 11,8 °P
    •    väri 11,9 EBC
    •    katkeroaineet  34 EBU
    •    maltaista ei tietoa
    •    humalointina Saaz
    •    hiivasta ei tarkempia tietoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti