sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

42/100: Tripel Karmeliet

Jackson: Abbey Triple
Protz: Abbey Beer

Tällä kertaa maisteluvuorossa tällainen belgialainen vahva pale ale eli tripel. Olut vaahtosi aivan ennätysinnokkaasti ja kaikki neste ei mahtunut edes pikariin ensikaatamisella. Oluen väri oli samean kullankeltainen. Tuoksu oli sitruunan ja korianterin sävyttämä.

Maku myötäili tuoksua melko kivasti. Hapokkuutta oli kyllä enemmän kuin tuoksusta olisin ounastellut. Humalointi oli alkuun hivenen metallisen makuinen. Maku oli sitruksisen hapokas ja siinä oli hento ripaus korianteria tai ainakin jotain samaa kuin Hoegaardenissa ja La Chouffessa. Humaloinnissa oli hiven jälkipotkua.

Runsaasta pienikuplaisesta vaahdosta johtuen oluen suutuntuma oli kermainen. Jos tätä vertaa La Chouffeen, niin Karmeliet oli hivenen happamamman makuinen. Tripel Karmeliet ei ole yhtä maltainen kuin maukkaampi ja pehmeämpi LC. TK on hapokkaampi, kuivempi ja voimakkaammin humaloitu. Siinä on sitruunan kanssa nautitun Hoegaardenin hapokkuus yhdistettynä LC:n voimakkuuteen.
Jackson kuvailee olutta kirjassaan seuraavasti:
"Tripel Karmeliet is a brew of some finesse and complexity: with a wheaty lightness, sweet lemons, an oaty creaminess, and a spicy, medicinal dryness."

Oluthan on muuten tehty kolmesta viljasta eli ohrasta, vehnästä ja kaurasta. Kuiva, mausteinen, kermainen ja sitruksinen. Allekirjoitan nuo kaikki.

Protz kuvailee TK:ta opuksessaan näin:
"… is a highly complex bronze-gold beer with a profound aroma of biscuity grain, vanilla and banana, and spicy hop resins. Ripe fruit, creamy malt, vanilla and hop resins fill the mouth, while the finish is long, complex, rich, fruity, malty and with a final tart, quinine-like bitterness from the hops. The vanilla and banana character comes from the house yeast culture."

Yritin vältellä banaanifleivörin käyttöä, mutta no okei, se kuuluu melkein jokaiseen suodattamattomaan belgialaiseen vaaleampaan aleen. Hiivastahan se kumpuaa. Jacko puhuu mausteisuudesta ja Protz mausteisista humaloinnista. Mielestäni se mausteisuus tulee tässä oluessa sieltä hiivasta ja korianteri on kyllä todella voimakkaasti läsnä. Kävin vielä varmistuksena nuuhkaisemassa nyt maistelua seuraavana päivänä maustekaapista ja kyllä se sama tuoksu oli.

Harmi ettei tätä saa Alkosta, voisin riipaista tätä joskus toistekin. Eestistä tätä löytyy.  Hinta 2,30 € / 0,33 l. Jälleen propsit etelän kuriiri Maccomiehelle tämän noutamisesta!

Tripel Karmeliet 8,4 % pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentista ei tietoa
    •    väri 6 SRM (≈12 EBC)
    •    katkeroaineet 30 IBU
    •    mallastettua ja mallastamatonta vehnää, ohraa ja kauraa
    •    humalointina Styrian Goldings
    •    hiivana talon oma hiivakanta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti