lauantai 16. helmikuuta 2013

40/100: Kasteel Donker

Jackson: Barley Wine

Tumma ohraviini valui tuoppiin synttäreideni kunniaksi! Tästä tummanruskeasta oluesta tuli ensinuuhkaisulla mieleen kotikalja. Tuoksussa oli maltaisuutta ja lisäksi olin aistivinani alkoholia ja hiivan aromeja.

Maku ei siten kyllä muistuttanut kotikaljaa. Maussa oli siirappista makeutta ja maltaisuutta. Oluen suutuntuma oli kermainen, sillä oluen kuplat olivat pieniä. Maussa oli myös kahvimaista paahteisuutta ja humaloinnissa oli lievää metallinmakua.

Olut on kyllä todella stydiä tavaraa! Olut on kyllä hieman liian makea omaan makuuni. En pidä tummista, voimakkaasti humaloiduista ja makeista oluista. Makeus vain äklöttää allekirjoittanutta osana edellä kuvattua kombinaatiota.

Jackson kuvailee Kasteelia kirjassaan seuraavasti:
"This extraordinarily powerful beer begins with malt-loaf richness, developing to notes of dried fruit and port, drying to a hessian-like finish."

Arvio säkkikangasmaisesta lopetuksesta vetää hiljaiseksi. Muuten kyllä kuvaus pukee sanoiksi omatkin tuntemukseni. Meikäläiseen ei uponnut, mutta jos pitää vahvasta ja makeasta, niin kannattaa kokeilla.

Hinta Alkossa 4,28 € / 0,33 l.

Oluesta on monta eri nimitystä: Van Honsebrouck Kasteel Bier, Kasteelbier Donker ja Kasteel Donker, mutta samasta tavarasta on kyse. Donker muuten tarkoittaa tummaa.

Kasteel Donker 11% pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentti 23,2 °P
    •    väri 101 EBC
    •    katkeroaineet 17 EBU
    •    maltaina Jacksonin mukaan kolmea eri mallasta ja lisäksi tummaa kandisokeria
    •    kuivahumalointina Kent Goldings
    •    hiivana panimon oma hiiva, ei tarkempia tietoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti