perjantai 15. helmikuuta 2013

39/100: Chimay Blue

Jackson: Abbey (Authentic Trappist)
Protz: Trappist Beer

Belgia-saaga jatkui tällä moottoriöljynvärisellä samealla trappistilla. Oluen tuoksu oli mieto ja hieman hiivainen.

Oluen maku oli yllättävän kesy. Tässä vaiheessa maistelu-uraa ei pitäisi enään haksahtaa sellaisiin karikoihin, että juo kahvia juuri ennen maistelun aloittamista. Makunystyrät olivat kahvin seurauksena tukossa ja CB tuntui tasapaksulta ja mitään sanomattomalta.

Maussa oli maltaisuutta, makeutta, ripaus paahteisuutta ja hiivan aromeita. Mutta melko mauton verrattuna alkoholimäärään. Alkoholi puski pikkuisen läpi, mutta ei häiritsevästi.

Humalointi oli suhteellisen voimakas, mutta ei kuitenkaan liian ärhäkkä. En tiedä johtuiko se kahvista, mutta tuntui ettei oluesta meinannut saada oikein mitään irti. En osaa täysin sanoa johtuiko se oluesta vai vain juojasta.
Otetaanpa Protz apuun CB:n analysointiin:
"It has a deep copper colour, with an enormous vinous fruitiness on the aroma and palate: the brewers describe the vinous note as being similar to Zinfandel. There is also a spiciness from hops and the house yeast, and the big rich and fruity finish finally becomes dry with a good underpinning of spicy hops. The beers should be served at room temperature, not chilled."

Pullossa lukee tarjoilulämpötilaksi 10-12 °C. Toki Jacksonkin opettaa, että maut erottuvat parhaiten huoneenlämmössä. Varmasti tämä asia korostuu vahvoilla oluilla, jotka menettävät enemmän makumaailmastaan alhaisessa lämpötilassa. Tässä ehkä yksi syy kahvin rinnalle, miksi maut olivat hukassa.

Jackson esittelee omassa kirjassaan Chimay Grand Réserven, joka on sama olut, mutta 0,75 litran pullossa:
"This aromatic, lively, rich ale has a medium-sweet middle, with gently dried suggestion of thyme, pepper, sandalwood, and nutmeg in the finish. It is a complex classic, and a delight with Roquefort cheese."

Tälläisina hetkinä sitä tuntee itsensä ihan täydeksi tunariksi oluttuopin äärellä. Timjamia, santelipuuta ja muskottia? Mikä edes on santelipuu?

Molemmat olutmiehet kertovat kirjoissaan, että olut saa portviinin kaltaisia aromeita, jos sitä jemmailee viisi vuotta. En taida kuitenkaan lähteä tuohon leikkiin.

Täytyy varmaan kokeilla tätä toistekkin huoneenlämpöisenä ja ennen kahvittelua.

Hinta Alkossa 4,19 € / 0,33 l

Chimay Bleue 9% pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentti 18,5 °P
    •    väri 71,4 EBC
    •    katkeroaineet 17 EBU
    •    maltaina pale ale- ja caramünchmaltaat
    •    humalointina Hallertau (ja Protzin mukaan myös amerikkalainen Galena)
    •    hiivana luostarin oma hiiva, ei tarkempia tietoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti