maanantai 4. helmikuuta 2013

37/100: Westmalle Tripel

Jackson: Abbey (Authentic Trappist) Triple
Protz: Trappist Beer


Viikonlopun toisena maisteluoluena tuoppiin kaatui tämä samea kullankeltainen nektari. Oluessa oli banaanifleivöriä eli banaaninen hiivan tuoksu.

Banaanisuutta oli myös maussa, mutta se jäi aika pahasti humaloinnin jalkoihin. Oluen kuivan kitkerä humalointi on todella stydi ja puskee päälle heti kun oluen laittaa huulille. Ei voi puhua vain voimakkaasta jälkihumaloinnista, vaan humalointi on läsnä koko maussa ja piettää kaiken alleen. Myös alkoholi pruukaa maistumaan läpi.

Tätä olutta ei ainakaan kovin kovalla vauhdilla saa kurkusta kulautettua. Humaloinnissa oli jälleen hieman metallisuutta. Liekö päivällä nautittu runebergintorttu vaikuttanut, mutta olin aistivinani oluessa punssin makua. Humaloinnista jää miellyttävä maku suuhun juomisen jälkeen. Maku on jollain tapaa kukkainen, mutta ei aivan sama kuin esim. Young's Bitterissä.

Oluen maku ei ole kokonaisuudessaan aivan yhtä kuiva kuin Orvalissa. Maltaisuutta on vähemmän kuin Orvalissa ja maku on näin ollen "vetisempi". Maku hieman parani oluen loppumetrejä kohti. Näin usein tapahtuu omalla kohdallani vahvemmilla oluilla, joissa on ns. liikaa makua alkuun. Toisin kuin vaikkapa lagereilla, jotka vetistyvät loppua kohti kun humalointiin on turtunut. Ja oluesta tuli hieman juotavampi.

Protz loruilee WT:stä seuraavaa:
"It is orange coloured, with a floral Saaz-inspired aroma and orange citrus fruit, followed by a tangy, fruity palate with a big spicy hop notes, and a long, lingering finish with warming alcohol, resiny hops and a tantalising herbal character."

Ihan hyvin runoiltu. Kannatetaan.

Jacko sanoo kirjassaan seuraavaa:
"… much imitated for its orangey-gold colour; its combination of power and drinkability; and its complex of appetizing aromas and flavours. A freshness in the nose, from Saaz hops, herbal, sage-like notes, and an orange-skin fruitiness, are just some of the elements."

En tuosta juotavuusdesta ihan samoilla linjoilla ole, mutta muuten aika hyvä. En kyllä appelsiinia ole pystynyt vielä vissiin mistään oluesta havaitsemaan, mutta täytyy jatkaa yrittämistä.

Ei tämä WT oikein nyt iskenyt. Humalointi on liian väkevä meikämandoliinolle. Tämä oli toinen kerta kun join tätä. Edellisellä kerralla oli jo muutama tuoppi alla, joten juotavuus oli ihan kelpo tasoa silloin. Nyt ei kuitenkaan meinannut oikein upota.

Hinta Alkossa 3,99 € / 0,33l.

Westmalle Tripel 9,5% pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentti 19,4 °P
    •    väri 11,5 EBC
    •    katkeroaineet 35 EBU
    •    maltaina ranskalaiset ja baijerilaiset pilsnerimaltaat ja kandisokeri
    •    humalointina Tettnanger, Saaz ja Styrian Goldings
    •    hiivasta ei sen tarkempaa tietoa, mutta kolme käymistä kuten Orvalissakin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti