perjantai 18. tammikuuta 2013

34/100: Carnegie Stark Porter

Jackson: Baltic Porter
Protz: Porter


Ajattelin ensiksi pitää (blogin osalta) tipatonta tammikuuta, mutta nyt kun lomat on lusittu, niin suu alkaa taas napsaa.  Olihan se tartuttava haasteeseen kun broidi toi laivareissulta ruotsalaisia tuliaisia.

Tämä portteri oli väriltään lähes musta, mutta vielä valoa läpäisevä. Tuoksu oli voimakkaan savuisen paahteinen ja hieman maltainen. Maku seuraili hyvin tuoksua. Maku oli kuiva, savuinen, paahteinen ja lopussa oli reilu humalointi. Humaloinnin kitkeryys toi mieleeni kaakao nibsit, joita on tullut viime aikoina hieman mutusteltua.

Kuiva maku sopi mielestäni hyvin kokonaisuuteen. Maku on tasapainoinen ja jämäkkä. Voimakkuus tuo mieleen Koff Porterin, vaikka alkomahoolia on paljon vähemmän.

Jackson kuvaa olutta kirjassaan seuraavasti:
"… is creamy and licorice-tasting with a long, dry finish."

Lyhyestä virsi kaunis. En kyllä tuota lakritsia maistanut. Maku on kyllä alusta loppuun erittäin kuiva ja paahteisuuden seassa on mielestäni myös savun makua.

Protz kuvaa olutta puolestaan näin:
"It has a roasted grain, cappucino coffee and spicy hop aroma and palate, with a Dundee Cake fruitiness in the fininsh - appropriate given the founder's ethnic origins - and a hint of rich dark wine."

No en kyllä havainnut cappuccinoa tai hedelmäisyyttäkään. CSP on muuten vintage portteri, mikä meinaa että joka vuoden satsi on hieman omanlaisensa. Protz kertoo opuksessa maistelleensa panimovierailulla eri vuosikertoja ja havainneensa hiuksenhienoja makueroja peräkkäisten vuosien oluissa. Eli erot ovat vain pienia, joten näin ollen tähänkään seikkaan ei kannata vedota, jos ei samoja makuja löytynyt.

Kukaan muu maistaja ei näyttäisi mainitsevan näin nopean vilkuilun perusteella savun makua. Ehkä sekoitin paahteisuuden ja savun maun. Täytyy varmaan juoda seuraavaksi Aecht Schlenkerla Rauchbieriä, niin osaan tunnistaa savun.

CSP on kelpo olut. Voin suositella.

Hinta Systembolagetissa 0,33l / 14,90 SEK

Carnegie Stark Porter 5,5 % pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentista ei tietoa
    •    väri 180 EBC
    •    katkeroaineet 32 IBU
    •    maltaina vaaleaa ja paahdettua mallasta
    •    humalointina saksalaiset lajikkeet
    •    hiivana ale- eli pintahiiva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti