torstai 20. joulukuuta 2012

32/100: La Trappe Quadrupel

Jackson: Abbey

Runsasvaahtoinen kermaisen kuohkea nelinkertainen kaatui lasiin suurten odotusten saattelemana. Olut oli väriltään tumman punertava, muttei aivan yhtä tumma kuin Dubbel.

Tuoksu oli samaa sarjaa kuin edellisetkin La Trappet. Olin haistavinani ripauksen päärynää. Oluen vaahto oli kyllä aivan mahtava. Kaadoin kaikki neljä La Trappea samaan olutlasiin ja melko samalla tyylillä, mutta tämä vaahtosi reilusti eniten ja säilytti runsaan vaahtokukan todella pitkään.

Oluessa oli pitkä maku. Alussa hieman hedelmäisyyttä, sitten Dubbelin kaltaista maltaisuutta ja lopussa tripelistä tuttu voimakas humalointi. Jossain mielessä olut oli kombinaatio kaikista kolmesta aiemmasta. Vielä kun kombinaatio sisälsi parhaita puolia, vei maku mennessään. Blondin hedelmäisyyttä oli hiven, Dubbelin maltaisuus oli läsnä, mutta se ei ollut äklömakeaa. Tripelin voimakas humalointi löytyi, mutta se ei mennyt överiksi, eikä humalointi maistunut alkoholin sävyttämältä.

Yllättävän miedosti alkoholi oluessa maistuikin, kun muistaa että oluessa on kymmenen volttia. Arvostelukyky alkoi järkkyä lasin puolivälissä, sillä olut alkoi kihahtaa huolella hattuun.

Jollakin tapaa mielestäni jämäkkä kuvaa tätä olutta hyvin. Mausta löytyy sopivan makeaa maltaisuutta, sitruksista hedelmäisyyttä, hiven kinuskia tai toffeeta ja jälkimaussa humalointia. Maut ovat tasapainossa ja makumailma liukuu mausta toiseen sulavasti.



Jackson kirjoittaa opuksessaan oluesta seuraavaa:
"Quadrupel is a very long, smooth, oily, syrupy, fruity (prunes, oranges?) beer, with a dry, warming, coriander-like finish."

Pitkä maku todellakin ja siirappista makeutta sekä hedelmää. Lopussa kuiva ja lämmittävä lopetus. Tripel oli kyllä vieläkin lämmittävämpi, mutta tästäkin lämpöä huokui. Tripelistä mainittiin valmistajan sivuilla korianterin käyttö oluen mausteena. Ehkä tässäkin sitä hiukan oli, mutta ei kyllä yhtä voimakkaasti.

Summa summarum: suosittelen kokeilemaan. Todella mielenkiintoinen olut.

La Trappe Quadrupel 10 % pähkinänkuoressa:
  • kantavierreprosentti 20,3 °P
  • väri 39 EBC
  • katkeroaineet 25,5 EBU

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti