maanantai 5. marraskuuta 2012

26/100: Palm Spéciale

Jackson: Belgian Ale
Protz: Pale Ale


Tällä kertaan lasiin kaatui belgialainen meripihkanvärinen ale. Tuoksu oli runsaan maltainen ja hieman humalainen.

Olut maistui ensipuraisulla hieman kupariselle. En tosin hetkeen ole karhua juonut, mutta Palm oli maltaiselta maultaan aika lähellä sitä. Tosin humalointi oli tosin paljon vivahteikkaampi. Aluksi maku oli mielestäni todella makea, hieman rusinainen ja hedelmäinen.

Alkon luokitus pale ale on kyllä aika harhaanjohtava ainakin omiin olutlajityyppikäsityksiini nähden, jonka mukaan pale alet olisivat raikkaan hapokkaita. Tosin tämä määritelmä sopii ehkä ennemminkin american pale aleihin.

Palmin maku ei ihan kyllä nyt iskenyt. Rusinainen ja voimakas maltainen maku ei oikein uponnut. Maku oli mielestäni jollain tapaa tunkkainen ja olisin kaivannut enemmän hedelmäisyyttä tai sitruksista hapokkuutta. Nyt maku on alkuun rusinaisen maltainen ja kääntyy siitä kuparinmakuiseen humaloinnin jälkimakuun.


Jackson kuvailee Palmia kirjassaan seuraavasti:
"The beer has aromatically toasty maltiness, balanced by a Goldings hop character, and a rounded, orangey finish from the house yeast."

Maltaisuus oli kyllä minustakin voimakas, mutta tuota appelsiinia en kyllä osannut humaloinnin alta etsiä.

Protz puolestaan kuvailee olutta näin:
"…a biscuity dryness with rich orange fruit and peppery Goldings on the aroma, juicy malt, citrus fruit and hops in the mouth, and a finish finely balanced between toasty malt, tart fruit and herbal and spicy hops."

Mielestäni tuota sitruksisuutta ei liiemmin ollut, vaan maltaisuus oli liian vahvana ja päällekäyvänä läsnä.

Summa summarum, Palm ei vain iskenyt. En pitänyt sen runsaasta maltaisuudesta ja vaikka karhusta pidänkin, en tässä pitänyt Palmin karhumaisista piirteistä.

Hinta Alkossa 2,89€ / 0,33l

Palm Speciale 5,4% pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentti  12,2 °P
    •    väri  20,5 EBC
    •    katkeroaineita 14 EBU
    •    maltaana paahdettu champagnelainen
    •    humalointina Protzin mukaan Kent ja Styrian Goldings
    •    hiivana talon oma hiiva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti