maanantai 22. lokakuuta 2012

23/100: A. Le Coq Porter

Jackson: Porter / Imperial Stout
Protz: Imperial Russian Stout


Tummanruskea portteri kaatui lasiin viikonlopun kunniaksi. Oluen väri muistutti hieman vaihtamisen tarepeessa olevaa auton moottoriöljyä. Tuoksussa oli hiven jotain hedelmäisyyttä, eikä tuoksu ollut samanlainen portterimainen kuin edellisessä blogin oluessa.

Oluen maku oli pehmeä ja makea. Päällimmäisenä makuna suussa tuntuivat rusinat. Olut ei ollut läheskään niin voimakas kuin Young's Double. Itse asiassa pitää varmaan vetää vähän takaisin kun väitin sitä mitäänsanomattomaksi, sillä YDCS:ssä oli makua kerrassaan jos vaikka verrataan maun määrää sen pieneen alkoholiprosenttiin.

A Le Coq Porterissa oli enemmän voltteja, mutta sitä ei kyllä mausta huomaa. Olutta joutui maiskuttelemaan ihan tosissaan, että siitä löysi makua. Myös humalointi oli aika vaisu.


 Jackson kuvailee olutta kirjassaan seuraavasti:
"The beer is less of a true porter than an earthy, peppery, coffeeish, strong, dark lager, but a welcome manifestation nonetheless."

Eli Jackson ei edes pidä tätä portterina vaan tummana lagerina. Se selittää hieman tuota maun ohuutta.

Protz kuvailee kukkoa seuraavasti:
"It has a deep bouquet of roasted grain, bitter chocolate, molasses and liquorice, underpinned by spicy hops. Rich flavours - roast, burnt fruit, chocolate and earthy hop resins - fill the mouth. The finish is rich, rewarding and warming, dominated by dark fruits, bitter roasted grain, espresso coffee and a firm hop bitterness."

Huh huh, onpas kovasti paljon eri makuja. Itsehän en löytänyt juuri mitään niistä. Olut oli vieläpä melkein huoneenlämpöistä vain noin tunnin jääkaappijäähdyttelyn seurauksena. Makujen olisi siis pitänyt olla melko optimaalisesti omien nystyröitteni ulottuvilla, mutta kun ei niin ei.

Yhteenvetona ALCP on rusinainen ja hieman hedelmäinen miedosti humaloitu olut. Maut ovat aikalailla piilossa eli olut on aika helposti lähestyttävä tyylilajinsa edustaja.

Nippelitietona mainittakoon, että preussilainen höyrylaiva Olivia upposi vuonna 1869 Itämerelle. Vuonna 1974 norjalaiset sukeltajat löysivät laivassa olleen säiliön, jossa oli A. Le Coq Porteria. Tarina ei kerro mitä oluelle on sittemmin tapahtunut.

Oluen hinnasta etelänaapurissa ei ole sen tarkempaa tietoa. Tuliaisista kiitokset AP:lle!

A. Le Coq Porter 6,5 % pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentti  14,6 °P
    •    väri  54,7 EBC
    •    katkeroaineita 16 EBU
    •    maltaina Maris Otter pale-, musta- ja suklaamaltaat
    •    humalointina Protzin mukaan saksalaiset lajikkeet
    •    hiivasta ei sen tarkempaa tietoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti