lauantai 20. lokakuuta 2012

22/100: Young's Double Chocolate Stout


Jackson: Chocolate Stout
Protz: Stout


Tämä valoa lävitsepäästämättömän musta stout kaatui lasiin miellyttävän vaahdon saattelemana. Tuoksussa oli hieman paahteisuutta ja hiivan tuoksua.

Paahteisuutta oli myös maussa sekä melko voimakas humala. Humalaa oli sekä maussa että jälkimaussa. Olen joskus aiemminkin maistanut kyseistä panimotuotetta enkä silloin, kuten en nytkään, maistanut tuota tuplasuklaata.

Oikein kun pinnistin niin olin havaitsevinani aavistuksen suklaisuutta, mutta minusta tuntui että humalointi peitti sen alleen. Voi olla että syynä oli tarjoilulämpötila. Jacksonin suositus tarjoilulämpötilasta on 13°C. Ihan tähän ei päästy omalla kohdallani, vaan olut oli hieman lämpimämpää, ei kuitenkaan aivan huoneenlämpöistä.

Jackson kuvailee olutta kirjassaan seuraavasti:
"It is remarkably silky-smooth and textured, with a lively complexity. The aromas and flavours begin with faint suggestion of ginger, becoming fudgy and creamy, then balancing this sweetness with a round, bitter-chocolate, finish."


Protz kuvailee olutta omassa opuksessaan seuraavin sanankääntein:
"The aroma has a creamy confectionery appeal, balanced by dark fruit and bitter hops. Rich chocolate fudge cake, tart hops and dark grains fill the mouth, while the long and complex finish offers intense chocolate flavours balanced by dark fruit and earthy hop resins."

En vaan maista sitä suklaata ja se on pettymys piste.

Oluesta jäivät päällimmäisenä mieleen paahteisuus ja voimakas humalointi. Ei humalointi sentään ihan Koff Porterin luokkaa ollut. Oluen suutuntuma oli miellyttävä ja olut oli erittäin kermainen ja vaahtoava. Kuplat olivat pieniä ja näin ollen olut tuntui suussa erittäin kuohkealta.

Jotenkin pohjimmiltaan YDCS oli vähän mitäänsanomaton ja tylsä. Vielä kun oluen nimi lupailee niin paljon, niin pettymys on kahta karvaampi.

Hinta Alkossa 3,78 € / 0,5l

Nippelitietona mainittakoon, että tuplasuklaa tuli markkinoille vuonna 1997 ja oli ensimmäinen olut, jossa oli lisättyä aitoa suklaata. Yleensä suklaisissa stouteissa käytetään vain suklaamaltaita.

Young's Double Chocolate Stout 5,2 % pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentti 13 °P
    •    väri 162 EBC
    •    katkeroaineita 34 EBU
    •    maltaina Maris Otter pale-, kristalli- ja suklaamaltaat
    •    humalointina Fuggles ja Goldings
    •    hiivasta ei sen tarkempaa tietoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti