keskiviikko 10. lokakuuta 2012

18/100: Saku Hele

Jackson: Helles Lager

Pintillinen eteläntuliaisina saatua kultaa kaatui lapparituoppiin runsaan vaahdon saattelemana. Suomenlahden takaa tuotu janojuoma oli väriltään yllättävän vaalean keltaista. Oluen tuoksu oli kotoisista lageroluista tuttu. Tiedä sitten tuleeko tämä perusaromi humaloinnista vai maltaista, mutta tällä kertaa odörissä ei ollut mitään mieleenpainuvaa.

Oluen maku yllätti lempeydellään. Tölkki varoittaa humalarikkaudesta, mutta humalaa ei ainakaan omaan makuuni ollut yhtään liikaa. Humalointi oli kyllä tavallaan runsas, mutta pehmeä. Maku oli makea ja erittäin miellyttävä. Jos joku on helposti juotavaa, niin tämä.

Muutaman hörpyn jälkeen oluen maku suussa heikkeni ja se upposi kurkusta alas kuin vettä vain. Ennen tätä ehdin kuitenkin aistia oluessa jotain vanilijan tai kinuskin maun kaltaista.

Omituinen olut kyllä. Painui kurkusta alas kuin lyijypaino. Miellyttävää oluessa oli se, että tuopin viime hörpytkin maistuivat maukkaalle. Tuntuu että normaalisti tuopin viimeiset pisarat ovat jo pahasti väljähtäneitä ja ne kumoaa nenää nyrpistellen. Voi toki olla, että tuhosin oluen sen verran nopeasti ettei se ehtinyt väljähtää.

Tuopin loppuvaiheilla olut alkoi maistua hieman vehnäoluen kaltaiselle. Siitä on pitkä aika kun olen juonut kirkasta vehnää kun yleensä tulee naatiskeltuja hefejä, mutta jotain kirkkaan vehnäoluen kaltaista makua tässä oli. Ei ehkä kuitenkaan ihan hefeistä tuttua banaanisuutta, mutta jotain sen suuntaista.


 Jackson kuvailee kirjassaan SH:ta seuraavasti:
"This year-round beer pours with a dense, bubbly head and has a very pale colour; a light but firm body; and a very hoppy, appetizing finish. Fairly dry for the style."

Ruokahalua kiihottava on varmaan oikea sana. Jälkiruoaksi tästä ei aivan ole, mutta ennen ateriaa voisi todella toimia. En kyllä itse pidä tätä kovin runsaasti humaloituna. Tietysti riippuu mihin vertaa ja jatkuva bitterin lipittely on varmaan sekoittanut omat käsitykseni voimakkaasta humaloinnista. Pidin olutta kyllä melko makeana, mutta kai niitä sitten on makeampiakin helles lagereita.

Hinta Eestissä 0,99 €/ pintti. Voin suositella kaikille etelänmatkaajille. Itse ainakin aion hankkia käsiini seuraavalla vierailulla.

Saku Hele 5,2% pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentista 11,5 °P
    •    väri 6 EBC
    •    katkeroaineet 6 EBU
    •    maltaista ei tarkempaa tietoa
    •    humaloinnista ei tarkempaa tietoa
    •    hiivasta ei sen tarkempaa tietoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti