tiistai 9. lokakuuta 2012

17/100: Brains SA

Jackson: Bitter / Pale Ale
Protz: Best Bitter

Tämä meripihkanvärinen walesilainen kaatui lasiin muutaman oluen tissuttelun jälkeen. Liekö syynä takana ollut pitkä päivä vai mikä, mutta olut jätti kylmäksi.

Oluen tuoksu oli miedon hedelmäinen ja maltainen. Maussakin oli maltaisuutta ja hento humalointi. Lyhyen ytimekkäästi sanoisin, että todella mitäänsanomaton tapaus.

Etiketin perusteella oletin hieman enemmän. Odotin jotain legendaarista. Vielä kun molempien herrojen kirjoista olut löytyy, niin sen ei uskoisi jättävän kylmäksi. Toisaalta tällainen tuohisuu ei varmaan sitten tällä kertaa löytänyt niitä hienostuneita nyansseja, joita oluessa piili ja näin ollen petyin.

Olut on kyllä kieltämättä erittäin juotava. Tämä seikka tuo mieleen London Priden vaikka SA onkin hivenen maltaisempi. Ehkä makuaistini tosiaan ei ollut parhaimmillaan, mutta en usko että uusi yritys toisi kovinkaan suurta muutosta arvioon.


 Protz kuvailee olutta kirjassaan seuraavasti:
"The deep amber beer has a ripe aroma of biscuity malt, a nutty note from the crystal malt a light but firm spicy hop presence. A digestive biscuit maltiness, a touch of barley sugar sweetness, and a good underpinning of hop resins fill the mouth, followed by a long finish that is bitter-sweet, with sappy malt, light but persistent spicy hops and a pear-drop fruitiness."

Jopas on taas tarinaa. Oluessa on maltaisuutta ja ehkä hieman Protzin mainitsevaa makeutta, mutta pear drop? Ja pitkä jälkimaku. En voi yhtyä tähän mielipiteeseen.

Jackson kuvailee olutta kirjassaan seuraavasti:
"SA has a spicy aroma; a light, faintly almondy, crystal-malt character, soft on the tongue; and finishes with a late, dry appetite-tickling fruitiness and hoppiness."

Tuoksussa havaitsin hedelmäisyyttä kyllä, mutta maussa en sitä itse enää huomannut. Mitä tästä opimmekaan: maistettavan oluen tulee olla aina se päivän ensimmäinen.

Brains SA 4,2 % pähkinänkuoressa:
  • kantavierreprosentista ei tietoa

  • väri 27 EBC
  • 
katkeroaineet 27 EBU

  • maltaina Pearl pale, Regina pale crystal malt (8 %) ja panimosokeria
  • 
humalointina Challenger, Fuggles ja Goldings

  • hiivasta ei sen tarkempia tietoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti