perjantai 5. lokakuuta 2012

16/100: Brakspear Bitter

Protz: Bitter

Tällä kertaa maisteluvuorossa oli himean miedompi bitteri. Vain 3,4 prosenttinen Brakspear omasi mielestäni maanläheisen tuoksun. Tuoksu on miedon maltainen ja väri tuttua kuparinruskeaa.

Oluen maku oli mielenkiintoinen. Maku on yllättävän napakka, mutta jälkimaku on mieto. Ensipuraisulla humaloinnin huomaa, mutta sen vaikutus katoaa, eikä jää kitalakeen viipyilemään.

Liekö johtunut korkkia ja etikettiä koristavasta pörriäisestä vai mistä, mutta olin maistavinani oluessa hieman hunajaisuutta. Oluen maku oli kyllä omintakeinen, enkä ole samanlaiseen aiemmin törmännyt. Näin miedoksi olueksi tässä oli yllättävän paljon vivahteita.

Olut on kuitenkin suutuntumaltaan helposti juotava ja vetinen. Myös hiilihapot katosivat yllättävän äkkiä lasista.

Protz kuvailee BB:tä kirjassaan seiraavasti:
"The aroma has pungent, earthy hops, biscuity malt, butterscotch and tart orange fruit. Sappy malt, bitter hop resins and fruit vie for attention on the tongue, while the finish has a wonderfully clean maltiness balanced by tangy fruit, butterscotch and bitter hops."

Jesh! Maanläheinen maltainen tuoksuhan osui aika nappiin. Mielestäni se ei ollut kyllä kermatoffee, joka oluessa maistui, vaan joku kukkainen tai hunajainen maku. Vielä tuopin kumoamisenkin jälkeen suussa oli ihan selvä hunajan maku, millaista en aiemmin ole kokenut.

Mieleenpainuvaa oluessa oli mielestäni myös humaloinnin painottuminen alkumakuun jälkimaun sijaan.

Makumaailma oli vivahteikkuudestaan huolimatta melko mieto ja olut helposti juotava. Ei tämä miksikään omaksi suosikikseni noussut, mutta voisin kuvitella BB:tä uudestaankin särpiväni. Ainut, mikä hieman ostahaluja vähentää, on cittarin kova hinta. Yli 4 euroa tälläisestä kakkosoluesta. Jostainhan se on olutmyynnin katteet revittävä eli tässä tapauksessa olutharrastajan selkänahasta.

Brakspear Bitter 3,4 % pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentti 8,8 °P
    •    väri  22 EBC
    •    katkeroaineet  38 EBU
    •    maltaina Maris Otter pale ja crystal sekä lisäksi hedelmä- ja rypälesokeria
    •    humalointina Fuggles ja Goldings
    •    hiivasta ei sen tarkempia tietoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti